0

Н а плажа можете не само да спите, да четете и от време на време да играете мързеливо волейбол. Псамотерапията ще ви помогне да прекарате времето си полезно за красотата и здравето.

Псамотерапията, или „лечение с пясък“ на гръцки, може да звучи екзотично за съвременните хора, но се практикува от древни времена. Този метод е използван и от лечителите на Древен Рим, Египет и Гърция.

Днес има цели спа турове с акцент върху псамотерапията, но можете да я практикувате и сами. Как да използваме плажния пясък не само за тен и релакс, но и за здраве?

Разходка

Дори децата знаят, че краката са център на важни точки, свързани с органите на нашето тяло. При ходене по пясъка всяка такава точка се масажира, активирайки работата на вътрешните органи и подобрявайки тяхното състояние.

Бягане

Кратко бягане на мокър пясък, по отношение на натоварването, има тенденция да бъде пълноценна тренировка във фитнес клуб и с използване на тежести! За един час се изгарят около 600 калории. Бягането на мокър пясък е много по-трудно от бягането на писта във фитнеса, така че само след няколко дни мускулите на краката и задните части ще се стегнат значително. Между другото певицата Мадона отдавна успешно практикува такова обучение.

Заравяне

Децата се забавляват, а и разхлаждат така, но вие може да последвате примера им с лечебна цел – горещият пясък лекува артрит, артроза, хронични респираторни заболявания и дори гинекологични заболявания.

Разтриване

Като масажирате проблемните зони с пясък, можете да се отървете от целулита. И ако вземете овлажнител със себе си на плажа и го смесите с пясък, ползите от такъв естествен скраб значително ще увеличат ефекта от козметичната процедура. Въпреки че хидратиращият крем намалява риска от микроожулвания от твърдия пясък, препоръчваме процедурата да се повтаря не повече от веднъж на два дни.

Има го и в цветовете на дъгата

Пясъкът е в различни цветове в зависимост от състава си. Цветът на пясъка може да бъде златист (с преобладаване на кварц), черен, зелен и червен (с преобладаване на скали от вулканичен и седиментен произход), бял (с преобладаване на морски миди) и дъга (с преобладаване на различни минерали като манган и гранат). Последният може да се намери на плажа Пфайфър Бийч в Централна Калифорния. А за нещо екзотично отидете на плажа Папаколея на Хаваите, известен със зеления си цвят.

За медицински цели най-подходящ е среднозърнестият пясък, който съдържа кварц, фелдшпат и слюда.

* Автор: Цвета Дилова