0

З ад всеки успял мъж стои една силна жена - всеки е чувал това. Но зад великите жени не стои никой, те са си самодостатъчни. И го казвам с огромно уважение и възхищение, защото всички те са се борили за успеха си в един мъжки свят и са си извоювали съвсем сами славата. Благодарение на ум, талант и еманципирана женственост, каквато, да ме прощават днешните феминистки, отдавна не съществува. Без да се ръгат с лакти и да влудяват околните с мъжкото си алтер его, жени като Джейн Остин успяват да имат ярко присъствие. И в същото време да са нежни, деликатни и раними. Най-новото попълнение в колекцията „Бунтарки“ на издателство „Емас“ е личност, която отдавна очаквах. Не че Мария Кюри, Симон дьо Бовоар, Сара Бернар, Мария Монтесори и останалите бунтарки до този момент не са също толкова достойни представителки на слабия пол, изумителен в своята сила и постоянство, но Джейн Остин си е Джейн Остин. Една обаятелна и наистина велика писателка, чиито романи се четат и препрочитат не само от романтиците, които копнеят за дълбоки чувства, но и от тези жени, които знаят, че няма нищо по-силно от женствеността и мекото присъствие, с което се постига много повече от агресивното отстояване на мнението.

В романизираната биография на Катерине Бел „Джейн Остин и изкуството на думите“ самата писателка се превръща в героиня, надскочила своето време и бореща се за голямата си страст: писането. Катерине Бел съживява стара Англия и отвежда своите читатели на вълнуващо пътешествие из живота на една необикновена жена.

Стивънтън, Графство Хемпшър, 1795 г. Младата Джейн Остин прекарва дълги дни на писалището си. Ентусиазирана и отдадена на думите и създаването на истории, тя се потапя в живота на своите героини и оставя мислите си да се реят. Пламне ли като искра в съзнанието й някоя нова идея, тя бърза да я запечата на хартия, а вечер заспива с изцапани с мастило пръсти…

Докато приятелките й с грейнали бузи копнеят за брак, Джейн мечтае за независим живот като писателка. Защо една жена да не може да се грижи сама за себе си? Така или иначе местните момчета са подходящи партньори единствено за балните танци, които Джейн обича. Но това се променя, когато младата жена среща начетения Том Лефрой. Младежът я впечатлява с изискано поведение, приятна външност и разностранна култура. Дали е време любовта да я навести?

След кратък период на взаимно привличане, очаквайки предложение за годеж, Джейн се сблъсква с най-голямото разочарование в живота си. След което решава да се бори още по-неуморно за най-голямата си мечта -  да издаде роман. 

Под псевдонима Катерине Бел се крие писателката и журналистка Керстин Сгонина, която, също като мен, живо се интересува от съдбите на силни жени, постигнали забележителни успехи в живота въпреки трудностите. Споделя, че се влюбила в творчеството на Джейн Остин, след като прочела всичките й романи на един берлински балкон в ранните летни горещини, без да обръща внимание на задушния въздух, тракането на метрото и трафика долу на улицата.