0

М истерия и страх, който ни съпътства винаги за нещата, които не познаваме достатъчно добре. Това е отношението на голяма част от хората към масонството. В помощ да преодолеем усещането за безпокойство идва новата книга на Владимир Левчев, който изследва Свободното зидарство и неговата история. „Масонството във Великобритания и САЩ: исторически документи и митове“ (издателство „Ентусиаст“) разкрива реалната роля на масонските ложи, особено по време на буржоазните революции от XVIII и XIX в.

Масонството като философия е сложна символна система, въплътена в таен ритуал. Ритуалът визуализира една своеобразна философия от времето на Английския ренесанс и Просвещението, един начин на мислене, дискутиран от видната английска историчка Франсис Йейтс в книгата й „Розенкройцеровото просвещение“.

Настоящата книга отговаря на въпроса „Що е масонство?“ - като философия и като фратерално общество - отвъд конспиративните теории.

Владимир Левчев е писател, поет, журналист и преподавател. Автор е на 15 стихосбирки, четири романа, както и на множество статии на културни и политически теми. Има няколко книги, издадени в САЩ, Италия, Румъния и Северна Македония. По време на дългогодишния си престой във Вашингтон се запознава в дълбочина с тайните на масонството.

Много хора, включително и масони, които не познават историята и философията на своето братство, често се питат „Що е масонство?“. Все още никой не е дал окончателен и удовлетворяващ отговор, тъй като въпросът винаги остава отворен за по-задълбочени интерпретации. Владимир Левчев се заема със задачата да даде дефиниция на Свободното зидарство и да разкрие неговата история във Великобритания и САЩ.