0

М айсторът на историческия роман и биограф на великите градове Едуард Ръдърфърд продължава да ни разхожда през вековете с втората част на романа „Париж“ (издателство „Еднорог“).

Прекосяваме прочути булеварди, попиваме от атмосферата на бляскави дворци и мрачни катедрали. Пренасяйки ни напред и назад във времето, от Средновековието до студентските вълнения от 1968, епичната история смесва триумфи и трагедии, влюбвания, загуби и предателства, бурни страсти и дълбоко скрити тайни. Припомняме си известни събития и срещаме легендарни личности, но най-вече вдъхваме атмосферата на този величествен град, като го кръстосваме от Монмартър до Нотр Дам и Айфеловата кула и скитаме по безкрайните му булеварди.

В том 2 ставаме свидетели на още емблематични събития. Кардинал Ришельо, определян нерядко като политик №1 на всички времена, насочва Франция по пътя към величието и посочва свой наследник, който да бди над младия Луи XIV, бъдещия крал-слънце. Френската революция пролива реки от кръв, докато накрая развилнелият се терор не се обръща срещу собствените си предводители. Проследяваме възхода на един млад генерал, който ще стане известен на света под името император Наполеон I.

На двете световни войни е посветена голяма част от втори том. Ръдърфърд припомня две позабравени събития по време на Първата световна война - бунта, разтърсил зле въоръжената френска армия, и опита за създаване на един „фалшив“ Париж, за да оцелее градът от бомбардировките. Нацистката окупация по време на Втората световна война променя съдбите на много от героите в романа. Някои се включват в акциите на Съпротивата, окрилени от ентусиазма на полковник Дьо Гол, а други се опитват да оцелеят, приемайки да сътрудничат на нацистите.

Освен политици и войни в книгата намират място и други важни епизоди от историята на Париж като Олимпийските игри през 1924 г., както и поредният възход на града като световно културно средище. Срещаме бележити писатели, музиканти и художници, сред които младият Хемингуей.

Разбираме също така защо Париж е център на модата, като получаваме няколко съвета за успех от неповторимата Коко Шанел.

Романът е резултат на старателните проучвания на Едуард Ръдърфърд, който описва в детайли историята на Париж, всички сътресения и нововъведения, израстването и разширяването на града. Дори още да не сте се влюбили в този величествен град, след втория том на Ръдърфърд задължително ще ви се поиска да видите на живо Париж. Вече знаете защо!