0

Б ългария е държава с богата история и красива природа. В много от градовете у нас се крият стотици находища на минерални извори. Това прави страната ни изключително атрактивна дестинация за здравен туризъм.

Още през Римската епоха балнеологичните курорти се свързват с грижите за укрепването на физическата мощ на военните легиони. Първият химически анализ на минерална вода у нас пък е извършен през 1882 г. от пет минерални извора в Хисаря. За целта правителството на Източна Румелия издава „Правилник за експлоатация на Хисарските бани”. По този начин се поставя официалното начало на съвременното балнеолечение в България. В зависимост от температурата лечебните води се делят на три: студени - до 37 градуса, топли - до 60 градуса, и горещи - над 60°C. Студените извори преобладават в северната част на страната, като повечето от тях са чрез сондаж. В Южна България пък са повечето естествени находища, които са топли или горещи (хипертермални). Българските минерални води са средно и силно минерализирани. Днес вече познаваме голяма част от полезните ефекти на минералните води. Редица хотели, санаториуми, клиники и СПА центрове се възползват от богатството на лечебните извори.

Находища

Една от най-известните дестинации е Велинград. Курортът е профилиран за лечение на белодробни и ставни заболявания, на неврологични и гинекологични проблеми, в това число и стерилитет. Водите там помагат при бъбречни, чернодробни, стомашно-чревни и други проблеми. По изобилие и разнообразие на минералните си извори Велинград се нарежда на първо място в България. В града има над 70 извора и шест термоминерални находища - Чепино, Лъджене 1 и 2, Драгиново, Варварски бани и Каменица. Последният от тях е и най-горещ с температура до 91°С. Освен това в този курорт се намира най-големият карстов извор у нас - Клептуза. Сред топдестинациите за подобен туризъм е и Сандански. В този район има 80 извора с температури между 42 до 81°С. Съчетанието на лековити минерални води и характерен климат със средиземноморско влияние са благоприятни при дихателни заболявания, артрит, ревматизъм, заболявания на опорно-двигателната и периферната нервна система.

Разходка

Друг известен курорт е Сапарева баня. Там се намира единственият гейзер в страната и в цяла континентална Европа. Термалният извор с най-високата температура от 103ºС е забележителна гледка (виж карето). Откритият през 1957 г. при сондаж гейзер е най-буйният в света с пулсация от 5-6 секунди. Химичният състав и свойства на минералната вода в Сапарева баня помагат при заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, както и при гинекологични и кожни проблеми, болести на горните дихателни пътища и др. От своя страна Банкя е най-близкият до столицата балнеокурорт, само на 17 км от София. Минералните извори там са с изключително добри вкусови качества, което прави водата подходяща и предпочитана дори за ежедневно пиене. Освен това обаче тя се използва и за процедури и лечение на сърдечно-съдови заболявания, както и при заболявания на нервната система.

Климат

Град Баня, известен още като Карловски минерални бани, е предпочитана целогодишна дестинация. Специфичните климатични условия, мекият преходно-континенталния климат с леко средиземноморско влияние, както и относителната средногодишна влажност на въздуха допринасят за благотворното повлияване на редица състояния, сред които възпалителни и дегенеративни ставни заболявания, например ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и др., заболявания на централната и периферната нервна система като радикулити, плексити и дископатии, неврози, кожни заболявания и хипертонии. В случай пък, че страдате от жлъчни, стомашно-чревни, чернодробни болести, бъбречни и урологични заболявания, вашето място е Хисаря. Градът е един от най-древните балнеологични курорти у нас. Отличава се с голямо изобилие на минерални извори с различна температура на водата, химичен състав, радиоактивност и лечебни свойства. Най-вкусната вода е от извор „Момина сълза“. С температура 42 градуса, тя се използва само за питейно лечение предимно на стомашно-чревни заболявания.

Закаляване

Друг стар балнеолечебен курорт е Вършец. Водата там е характерна с липсата на варовик и е една от най-меките и лековити минерални води у нас. Помага при нервни, сърдечно-съдови и опорно-двигателни заболявания. Сходни са и целебните свойства на водите в Девин. Те действат благоприятно при кожни, чернодробни и дихателни проблеми. В случай на психическа и физическа преумора пък можете да се насочите към Спанчевци. Водата там е подходяща за вътрешно приемане, за инхалации, за обща профилактика, укрепване и закаляване на организма. Ако пък имате диабет, ендокринни заболявания или проблеми с метаболизма, вашето място са Нареченските бани в село Наречен. Друг от най-лековитите минерални извори у нас се намира в Стрелча. Водата там се слави в цял свят със свойствата си да помага при заболявания на периферната нервна система, опорно-двигателния апарат и вътрешните органи.

Най-голямата римска баня на Балканите

В България се намира най-голямата римска баня на Балканите. Това са Римските терми във Варна, които са изградени края на II век. Известни още от Тракийския и Римския период са Аугуста - днешна Хисаря, Пауталия - Кюстендил, Термополис - Бургаски минерални бани, Германея - Сапарева баня, Танзос - Сливенските бани, и Сердика, днес София. Добре известен факт е, че днешната столица на страната ни е възникнала и се е развила благодарение на минералните си извори, заради които самият император Константин Велики е казал: „Сердика е моят Рим!”. Известно е, че специализирани балнеологични центрове са строили още императори като Максимилиан, Траян, Септимий Северий и Юстиниан. И до днес в района на Костенските извори се пазят останки от римски терми и тракийски балнеосъоръжения.