0

Р оманът на Надя Суманен “Рамбо” (издателство „Изида“) описва селското лято на едно градско момче, израснало без баща и без особени грижи от страна на майка му. За негов срам тя му е избрала името на филмов герой – Рамбо. Животът го е научил да се справя сам, има къс фитил, пали се бързо и е импулсивен.

Поредният приятел на майка му решава да ги заведе през лятната ваканция при родителите си на село. Там момчето получава невиждани неща – редовно хранене, чист и уютен дом, среща и най-сърдечните домакини, които може да си представи.

Идилията обаче е нарушена от пристигането на самонадеяната Лина, племенницата на маминото гадже. По нахакания й вид и смартфона в ръката й на пръв поглед изглежда, че тя се справя отлично в живота. Но дали е по-щастлива от Рамбо?

Авторката разказва топло и вълнуващо за герои от три поколения, а романът печели наградата „Финландия“ за млади читатели и е победител в конкурса за романи за младежи в Отава. Има дори предложения да влезе сред задължителните четива в училище.

Надя Суманен (родена през 1975 г.) е детски психиатър и майка на две деца. Тя познава много момчета, които имат същите характеристики като Рамбо (кръстен на героя на Силвестър Сталоун от екрана). Момчето е с диагноза Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD). Израснало е без баща, а майка му е депресирана и се бори с всекидневието. Рамбо вече е разпознаваем тип герой в училищата. Липсата на съсредоточеност и внимание, както и трудностите с интеграцията са част от всекидневието във всички класни стаи.

Темата е за хората, изтласкани на ръба на обществото, и за семейните проблеми, които са толкова разпространени днес (разводи, раздели, деца без бащи, отчуждение в семейството), но въпреки това книгата е ярка и изпълнена с надежда.