0

Т е танцуват и пеят около кладенци. Погледнеш ли ги в очите, лошо ти се пише. Красиви и опасни, самодивите са мечтата на всеки мъж, готов доброволно да им отдаде живота си в името на това, омагьосан от сладкия им глас.

Никой не е виждал таласъмите. Мнозина твърдят, че са ги чували. Те обитават мостове, чешми и сгради. И ако бяха в английския кралски двор, вероятно щяха да са прочути и да се пишат легенди за тях. Тук са страшилища от рода на Торбалан.

Преданията за самодиви и таласъми са във фокуса на фантастичния роман „Змей побратим“ от Симона Панова (издателство „Сиела“). Авторката ни развежда из видинските улици и по тайнствените пътеки край Белоградчишките скали, където триглави лами и ловци на змейове, прелестни самодиви и подмолни юди водят вековните си борби за надмощие.

Сюжетната линия е ясна. Жаждата за мъст изгаря Йордан Караогнянов като опустошителен пожар. Решен на всичко, за да сломи брат си Пламен, лукавият змей сключва съюз с последната юда, останала по нашите земи – коварната Вечерница. Йордан не подозира, че тя крои собствени планове, с които да наруши крехкото равновесие между юди и самодиви – въплъщенията на две враждуващи природни стихии.

Междувременно змеят закрилник Пламен бди над видинската цитадела, заедно с ламята царкиня Вида и Зора самодива. Ще успеят ли обединените им сили да възпрат опасностите, които яростта на враговете им отприщва?

Брат ще се опълчи срещу брата си, хармонията на самодивите – против хаоса на юдите. Пророчество ще се сбъдне по неочакван начин и злокобно предателство ще промени съдбите на героите и отношенията помежду им. Неукротимите характери на змея Йордан и огнената Рая ще се сблъскат челно, но дали хвърлените искри могат да разпалят пожар, способен да изпепели дори и змей?

Въображението на Симона Панова дорисува позабравените ритуали. На страниците на романа кукери извиват хоро из обезлюдени села, лазарки пускат венчетата си по Дунава, а жаравата тръпне под нозете на млада нестинарка.

В духа на любимите фентъзи поредици, но стъпил на здравата основа на българския фолклор, „Змей побратим“ е роман за прошка и отмъщение, жестокост, гняв и милост.

Днес, 8 юни, е представянето на романа на ул. „Мизия“ 23 в столицата. Началото на срещата е в 19 ч., вход свободен.

Симона Панова е родена през 1992 година във Видин. Израснала е край Дунава, из величествените сенки на Баба Вида и приказните улички на Калето. Оттогава обожава легендите. Прекарва осем години във Великобритания, където завършва университета в Ланкастър със специалност „Реклама и маркетинг” и работи на различни административни длъжности. Но зовът на родния град се оказва по-силен и със своите романи тя показва огромната си обич към него.