0

С бъднатата американска мечта оживява отново – във втория том на бестселъра на Едуард Ръдърфърд „Ню Йорк“ (издателство „Еднорог“), който феновете на писателя очакваха с нетърпение. Описана под формата на епична сага, историята се съсредоточава върху живота на няколко емблематични фамилии, чиито съдби следват възходите и паденията на града, който никога не спи.

В том 2 продължава историята на Голямата ябълка, заедно с разказите за семейства със „стари пари“ и на бедни имигранти. След като зарастват тежките рани от Гражданската война, идва времето на Позлатената епоха. Надежди и мечти, алчност и корупция – те винаги са били спътници на свободата и възможностите по все по-пренаселените улици на града. Корабите с хиляди емигранти акостират на остров Елис в сянката на Статуята на свободата и добавят още много германци, ирландци, италианци и евреи към разнородната етническа смесица на Ню Йорк. Постепенно животът тук коренно се променя, бизнесът разцъфтява все повече.

Малкият някога град се превръща в голям търговски и финансов център. Започват да се сключват все по-мащабни сделки, политиците стават все по-корумпирани, богати наследнички са постоянна мишена на алчни ухажори, Уолстрийт се превръща в символ на богатите и преуспелите. Градът, в който всичко е възможно, се издига все повече и доказателство за това са неговите емблематични сгради, които буквално докосват небето: Емпайър Стейт Билдинг, сградата на Крайслер, кулите близнаци на Световния търговски център.

Разбира се, освен с триумфи историята на Ню Йорк е белязана и с трагедии. През бурния XX век градът е разтърсен от неочаквана финансова катастрофа – крахът на борсата, довел до Голямата депресия. Атаките от 11 септември 2001 коренно променят всичко, но не пречупват духа на нюйоркчани. Съдбите на много обикновени хора от различен произход, с широк спектър от амбиции и очаквания, са повлияни от тези събития. Редом с тях по страниците на книгата срещаме прочути личности като милиардера Дж. П. Морган, легендарната госпожа Астор, чието име си остава синоним на висша класа, както и част от кметовете, оставили своя отпечатък върху развитието на града, като Ла Гуардия, Ед Коч и Руди Джулиани.

Няколко века история буквално оживяват пред очите ни с вълнуващи детайли за живота и промените в града, който си остава сърцето на Америка.

Ръдърфърд е не само истински учител по история, но и прекрасен писател. Разказвачът на истории за велики градове не крие силната си привързаност към Ню Йорк, но като разказва толкова увлекателно историята му, той припомня и историята на Америка. За всеки е ясно, че книгата е резултат от щателните проучвания на автора, но като човек, прочел на един дъх томовете на „Париж“ и „Лондон“ от същия автор, мога да заявя убедено, че двете части на „Ню Йорк“ са най-увлекателни. Може би заради скептицизма, който много хора проявяват по отношение на историята на Америка. Едуард Ръдърфърд опровергава това, разказвайки една изключителна сага.