0

С тартираме новата 2024 година с един блестящ роман от авторката на бестселъра „Блондинка“ Джойс Каръл Оутс. В „Бавачката“ (издателство „Бард“) има истории за любов и предателство, за похот и изкупление, на фона на шокиращи убийства в богатите предградия на Детройт. Но в основата на всичко е образа на Бавачката – зловещ сериен убиец, който буди ужас сред елита на Детройт. 

В края на размирните 1970-те, след неразрешените случаи на убийства на деца, които шокират Детройт, животът на неколцина жители се преплита с трагични последствия.

Хана, съпруга на виден местен бизнесмен, започва извънбрачна връзка с харизматичен непознат, чиято самоличност остава неизвестна; Мики, хитър играч на дребно, се оказва, че трябва да изпълни сложна мисия – да въздаде правосъдие. Докато Бавачката отвлича едно след друго деца и ги убива, пътищата на героите се пресичат по стряскащи и неочаквани начини.

Романът „Бавачката“ поднася драма и съспенс, великолепно оркестриран, разчита на риска да проследи алтернативен живот и поставя под въпрос на какво сме готови, за да защитим онези, които най-силно обичаме. „Бавачката“ е разтърсваща съвременна творба на фона на корумпирана политика, расизъм и сексуални извращения.

Джойс Каръл Оутс, която пише още под псевдонимите Розамонд Смит и Лоран Кели, е родена на 16 юни 1938 г. в Локпорт, щата Ню Йорк. Писател, издател, професор, драматург и литературен критик, от 1968 до 1978 г. тя преподава английски език в Уиндзорския университет в Канада. През 1978 г. Оутс и съпругът й заминават за Принстън, където Джойс започва работа в Принстънския университет. Съпругът й Реймънд Смит умира на 18 февруари 2008 г. от пневмония. Още за писателката може да научите на официалния й сайт https://celestialtimepiece.com/.