0

Ш отландката Вал Макдърмид има по-реална представа от всеки за работата на един журналист. Защото тя самата е упражнявала тази професия. За разлика от хора, които представят репортерите като вечно търчащи персони с разширени зеници, Вал Макдърмид знае за какво иде реч и явно симпатизира на младата журналистка Али Бърнс, която мечтае да направи своя удар. Тя е сред малкото жени в редакцията на популярен вестник и се нуждае от нещо сензационно, за да започнат колегите й най-после да я приемат сериозно. След като обединява сили с начинаещия разследващ журналист Дани Съливан, това може да стане факт. Дани вече работи по интересна следа, свързана с международни данъчни злоупотреби. Той успява да събере достатъчно доказателства, но има един проблем - не може да пише толкова добре, колкото Али. Тя е готова да му помогне да подготви силен материал, който да привлече вниманието на влиятелните фактори във вестника. Набрала скорост и вдъхновена от първия успех, Али също се готви за нещо голямо. За бестселъра си „1979“ (издателство „Еднорог“) авторката се осланя на опита си като журналист и засяга теми, свързани с класова принадлежност, пол, сексуалност и политика на фона на рисковани разследвания за корупция и безредици в Глазгоу в едни смутни години. Романът улавя духа на онези времена във всички области на живота и особено на журналистиката, в която жените са пренебрегвани и са жертва на ширещия се с пълни сили сексизъм.

Една от най-обсъжданите теми в Шотландия по това време е предстоящият референдум за независимост. Мнозина изцяло подкрепят идеята, дори са готови на по-радикални действия. Али се натъква на терористична група, която планира бомбени атентати с помощта на ИРА. Тя обаче има нужда от Дани, който да стане част от групата, за да проследи всичко от първа ръка. Двамата усещат, че с тази история ще бетонират успеха си, но пропускат нещо съществено - забъркват се в опасна игра, защото със своите разкрития си създават могъщи врагове...

“Възхитителен поглед към миналото... Вал Макдърмид поглежда с гняв назад - и с неприкрито пристрастие - към една проблематична епоха, която я вдъхновява за нейните социално ангажирани мистерии”, пише „Вашингтон пост”.