0

С концерт на 60 млади изпълнители на Националните хайдушки празници „Капитан Петко войвода” в Чепеларе на 2 септември тръгва националното турне на представителен фолклорен ансамбъл „Шевица”.

„Дълбокото верую на фондация „Шевица” е, че в България има много прекрасни, но позабравени кътчета. Желаем да "съживим” някои от тях, като ги огласим, оцветим и разнообразим със самостоятелни концерти, на които ще представим нашия спектакъл “В огледалото на водата”. Във всяко българско село има мегдан, на който и без сцена могат да се случват концерти, и то какви, последвани от вихрени хора с публиката. Невероятна синергия се получава между изпълнител и зрител, когато контактът е толкова близък и непринуден, а усещането, когато танцуваш и пееш пред зъберите на Родопа планина или вековните и достолепни букови и дъбови гори на Стара планина, ще е неописуемо“, коментира хореографът Петър Ангелов, основател и художествен ръководител на ансамбъла и председател на фондация "Шевица". На 23 септември ще са в с. Старо Стефаново, а на 4 ноември - във Варна. Фокус на програмата на ансамбъла за националното турне е спектакълът „В огледалото на водата” по разказа „Божура” на Йордан Йовков.

Огледалото на водата е по разказа на Йордан Йовков Божура.

 Огледалото на водата е по разказа на Йордан Йовков Божура.
ПФА „Шевица“

На официалната си страница във Фейсбук ансамбълът се представя като „инакомислещ ансамбъл, с отношение към традиционния костюм, танц и музика”. „Шевица“ вярва в мисията си да съхранява и популяризира фолклора ни, опазвайки бита, облеклото, обичаите, танците и песните на българина“, коментира пред БТА Петър Ангелов.

Той основава ансамбъла преди 10 години. Оттогава насам танцьорите и певците от състава са натрупали завидна творческа биография, включваща многобройни участия в страната и в чужбина - Румъния, Полша, Южна Корея, Индонезия, Перу.

„Ще се връщаме към корените си, ще заразяваме с добро хората около нас и ще създаваме нови и неочаквани форми”, обещава хореографът.