0

Д игиталната платформа Дисни плюс (Disney+) се бе отказала да излъчва новия интернет сериал “Ататюрк”, който бе договорен миналата година, съобщиха турските медии. Решението предизвика силни протести в Турция, което накара компанията да го преразгледа.

"Това решение няма никаква стойност за нас. Няма да толерираме проявеното към нас неуважение. Никой да не си прави илюзии, че ще останем безучастни и че няма да реагираме както заслужават. Напротив, реакциите ни ще бъдат още по-остри. Ако те (Дисни плюс) продължават по този начин, ще прекратим дейността им", заяви говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик, цитиран от БТА.

“В крайна сметка Дисни плюс се поддават на натиска на арменското лоби. Това, което правят, е нищожно и невалидно, но неуважението не може да бъде толерирано. Ако продължават така да се отнасят по отношение на дейностите, свързани с Ататюрк, Турция ще прекрати отношенията си, включително бизнес контактите с арменската страна. От доста време е налице криза. Предприехме стъпки за нормализиране, но Конституционният съд на Армения спря всичко това“, каза още Челик.

През юни Арменският национален комитет в Америка призова Дисни плюс да не излъчва сериала, като заяви, че той "величае турския диктатор и геноцида". Турция приема, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити при сблъсъци с османски сили по време на Първата световна война, но оспорва броя и отрича убийствата да са систематично организирани и да представляват геноцид.

Според сценария сериалът ”Ататюрк“ пресъздава събития от живота на Мустафа Кемал Ататюрк, който основа светската турска република преди точно сто години. Твърди се, че в сценария е бил включен и периодът, когато Мустафа Кемал е военен аташе в България.

Ролята на Ататюрк според сценария е поверена на Арас Булут Ийнемли. Освен това в актьорския състав са включени много популярни актьори като Мехмет Гюнсур ,Сонгюл Йоден, Есра Билгич, Сарп Аккая, както и холивудската звезда Ема Уотсън.

В съобщението, излъчено от The Walt Disney Company, се посочва, че първият специален филм за Ататюрк ще бъде излъчен по тв канал FOX на 29 октомври т.г. На тази дата, която е и национален празник на Турция, се навършват точно 100 години от основаването на турската република, която Ататюрк нарича "моето най-ценно творение".

Първият филм ще бъде излъчен и по екраните на 3 ноември, а вторият филм - на 22 декември. И двата филма ще се излъчат на екраните на FOX тв през лятото на 2024 г.