0

С одата е универсален продукт: използва се като почистващ препарат, като компонент за решаване на промишлени проблеми и като лекарствен продукт. Манията по содата се обяснява с широкия спектър на действие и сравнително достъпна цена. Въпреки това трябва да бъдете изключително внимателни с употребата й, защото лесно можете да причините непоправима вреда на здравето си.

Содата има редица качества, които й помагат да се превърне в средство номер 1 срещу различни здравословни проблеми. Например известно е за неговите антимикробни свойства и неутрализиращи качества. Поради това се използва широко при лечение на гастрит, в борбата с кожни заболявания, както и за инхалации и изплаквания.

Списъкът от заболявания и симптоми, които се опитват да бъдат излекувани със сода, е доста обширен. Включва:

- кашлица

- възпалено гърло

- хрема

- нокти

- подуване на краката

- груба кожа на петите

- избелване на зъбите

- шипове на петата

- възпаление на венците

- аритмия

- хипертония

- гъбични заболявания на краката

- повишено изпотяване на краката

- конюнктивит

- киселини и болки в стомаха

- главоболие

Естествено, всеки конкретен случай има своя собствена дозировка и методи на приложение. Буквално всеки фактор оставя своя отпечатък върху рецептата - от възрастта на пациента до степента на пренебрегване на състоянието.

Напоследък се появи мода за отслабване със сода за хляб. Лекарите уверяват, че въпреки очевидната безопасност на такъв продукт не трябва да го използвате безразсъдно. В края на краищата, ако прекалите и превишите дозировката или честотата на приемане, можете да получите доста големи здравословни проблеми.

Най-основното противопоказание е да не се използва сода под формата на концентриран разтвор. Това е особено опасно за тези, които страдат от гастрит с повишена стомашна киселинност, както и тези, които са диагностицирани с пептична язва.

Содата на прах може да причини повече вреда на тялото, отколкото разтворът за пиене. Това се дължи на факта, че алкалните свойства в него са много по-силни и активни, отколкото във водния вариант. Например сода бикарбонат на прах при продължителен контакт с кожата може да предизвика дразнене. Ако содата попадне в очите или лигавиците заедно с вдишването, това често води до изгаряния.

Не пренебрегвайте инструкциите, когато работите със сода за хляб. Не забравяйте да я измиете от ръцете си, ако почувствате първите признаци на усещане за парене, и изплакнете очите си с вода, ако прахът случайно попадне върху роговицата.

Много често содата за хляб се приема като идеално средство срещу киселини. Лекарите обаче категорично не са съгласни с това и твърдят, че този метод на лечение, напротив, води до обратния ефект и допълнително увеличава усещането за парене в стомаха. Това се дължи на факта, че въглеродният диоксид започва да се отделя в много големи количества. Това причинява още по-голямо подуване на корема. Освен това пиенето на сода провокира тялото да произвежда още повече киселина в стомаха.

Контакт

Хората, които имат диетични ограничения по отношение на храни с ниско съдържание на натрий, не трябва да приемат сода. Ако все пак наистина искате да опитате лечение със сода в такава ситуация, първо трябва да се консултирате с лекар.

Освен това трябва да се помни, че содата за хляб може лесно да влезе в контакт с редица лекарства. Ето защо си струва да вземете предвид този фактор и да не използвате лечение със сода, ако приемате курс на лечение.

Деца под 5 години и бременни и кърмачки също не трябва да приемат сода.

По принцип можете да използвате сода вътрешно само когато е абсолютно необходимо, но в никакъв случай не трябва да правите това редовно. В крайна сметка такова отношение лесно води до развитие на язва и дори нейната перфорация.

Също така не трябва да злоупотребявате с разтвор на сода за пиене (дамите, които мечтаят да отслабнат, много го харесват). Доказано е, че дори в малки концентрации при редовна и многократна употреба содата може да причини вътрешно стомашно кървене. А това много лесно и бързо води до смърт.

Отслабване

Можете да отслабнете, като увеличите физическата активност и коригирате диетата си. Въпреки това, ако все пак наистина искате да използвате сода за тази цел, най-добре е да я добавите към ваната. Можете също така да добавите няколко капки етерични масла към водата. Содата, разредена с вода в достатъчно големи пропорции, има добър ефект върху лимфната система, нормализира кръвообращението. В резултат на това такива бани дават усещане за комфорт и релаксация и перфектно облекчават чувството на умора след тежък работен ден.

Ако все пак решите да се лекувате със сода за нещо по-сериозно, първо се консултирайте с вашия лекар. Дори нищо да не ви притеснява в момента.