0

С лучва се бързо и неочаквано – миниатюрно или по-едро парченце стъкло, отчупено от ръба на чашата, което усещате чак когато преминава през гърлото ви.

Този материал е изключително издръжлив и няма да се разтвори в стомаха. Освен това фрагментите имат опасни остри ръбове. Какво да направите - да тичате в болницата или да опитате домашни методи? Ето какво съветват лекарите по този въпрос.

Стъклени парчета попадат в напитките, когато бутилките се отварят небрежно с тирбушон. Понякога в магазина попада дефектна бутилка – с малки фрагменти на дъното. Децата са особено невнимателни, а и обичат да експериментират.

Стомашно-чревният тракт е дълга, еластична и здрава мускулна тръба (около девет метра). Когато човек поглъща храна, мускулите се свиват и избутват храната по-дълбоко. Несмилаеми материали като доматени кожи, семена и костилки, както и неядливи предмети, преминават през тракта непроменени. Изкуствените материали - метал, стъкло, пластмаса - не се променят в червата.

Риск

Степента на риск при поглъщане на чужди тела зависи от тяхната форма и размер. Остри стъклени парчета могат да причинят вреда. Но това се случва рядко, тъй като червата ги движат изключително внимателно. Какво се случва, ако изядете парче стъкло с остри ръбове? В червата се получава малка пункция и леко кървене. Може да се открие чрез изследване на изпражненията, но сериозна кръвозагуба е рядкост.

След като храната бъде погълната, тя бързо се придвижва надолу по хранопровода към стомаха. В тясно място на стомаха има изход, така нареченият пилор (най-долният стомашен отдел). Твърде големите фрагменти не могат да преминат през пилора. Те остават в стомаха. Лекарят може лесно да ги отстрани през устата с помощта на гъвкав инструмент - ендоскоп. Малко вероятно е всичко, което е минало през „вратата“, да причини проблем. Най-опасното нещо е поглъщането на няколко малки фрагмента с остри ръбове. Те могат да разкъсат тъкан и да причинят инфекция.

Любопитство

Човешката уста и език са много чувствителни. Те успяват да открият чуждо тяло преди поглъщане. Но малките деца понякога слагат неядливи неща в устата си от любопитство. Баба и дядо може да не разберат веднага, че внучето им е погълнало опасен предмет.

Редица симптоми показват, че детето е изяло стъкло. Между тях:

- повръщане;

- лигавене;

- болки в гърдите, шията, корема;

- затруднено преглъщане

- потъмняване на изпражненията;

- нетипични звуци в корема.

Препоръка

Ако се появи някой от тези симптоми, детето трябва незабавно да се заведе на лекар. Това впрочем е препоръката и за възрастните - всеки, който се страхува, че може да е погълнал парче стъкло, трябва да отиде на лекар или да повика линейка. Малки парчета от бутилки и чаши не се виждат лесно на рентгенова снимка. Ако няма остра болка, лекарите изчакват 24 часа, докато фрагментите излязат сами.

Автор: Цвета Дилова