0

С ветът на малкия човек оживява в едно великолепно издание - „Двайсет и един разказа“ на Греъм Грийн е с логото на издателство „Кръг“. По този начин ще се отбележат 120 години от рождението на един от най-влиятелните английски писатели на XX в., известен предимно със своите романи. Най-популярният му сборник с къси разкази, чиято мощ, майсторство и проникновение имат силата да променят хора и съдби дори днес, десетилетия след публикуването си излиза за първи път на български. Впечатляващи с богатството си от теми и превъзходен стил, историите в този том сблъскват любовта и омразата, отмъщението и предателството, а съмнението се преплита с вярата.

В сборника, който събира най-добрите разкази на автора, са включени текстове, написани между 1929 и 1954 г. Част от тях са хумористични, а други – ужасяващи; описват тревоги и престъпления. Началото на „Двайсет и един разказа“ е поставено от емблематичната история „Разрушителите“, в която банда ученици унищожава къща, оцеляла при бомбардировките над Лондон. Нататък читателят ще се смрази от кулминацията на детски рожден ден в „Краят на партито“, ще се разсмее с „Уви, бедни Мейлинг“ от звуците, които нечий стомах издава, и ще се шокира (може би) от „Синият филм“ – в който бурната младост на зрял мъж догонва настоящия му улегнал живот.

Образци в жанра, всички истории в „Двайсет и един разказа“ се помнят дълго след края им. „Греъм Грийн е превъзходен разказвач – пишат от „Дейли Телеграф“ – с талант да представя местния колорит от първа ръка, с изострено усещане за драматичното, с усет към диалога и с умение да води читателя из своята проза.“

Това е третата книга на Греъм Грийн в каталога на издателство „Кръг“. „Кеят на злото“, анархистки роман за един разбунтувал се юноша, излезе през 2020 г. А „Англия ме сътвори“ – един от ранните романи на Грийн, пък бе публикуван през 2021-ва след близо 30 години отсъствие от пазара.

Греъм Грийн (1904-1991) е английски писател, драматург и критик. Вълнуващият му житейски път – бил е таен агент на МИ-6 и е прочут с любовните си авантюри – често става вдъхновение за литературните му творби. Със своите над 25 романа, много сборници с разкази и документални книги той е любимец на критиката и читателите.