0

„Оздравявай бързо, оправяй се, Пеле. Нашият крал трябва да се оправи. Това е всичко, което искаме“. Това заяви вчера португалският нападател Кристиано Роналдо Роналдо пред „Globo Esporte“. Той пожела здраве на трикратния световен шампион с бразилския национален отбор по футбол Пеле, докато светът се моли пламенно за същото.

82-годишният Пеле беше приет в болница в Сао Пауло на 30 ноември с общ оток на тялото, сърдечна недостатъчност, както и неадекватно състояние. В дните, в които Бразилия триумфира, като лъч на надежда се появи информацията, че има положителна тенденция в лечението на Краля на футбола и състоянието му е стабилизирано. Но целия свят продължава да коленичи с молитва за тази жива легенда. Пеле изигра 92 мача и отбеляза 77 гола в националния отбор на Бразилия. И до голяма степен той е футболното лице на страната.

Детство

Едсон Аранчис до Насименто – рожденото име на легендата Пеле, проплаква за пръв път в Треш Корасоинш, щата Минаш Жерайш на 23 октомври 1940 г. Талантът към футбола е наследствен - баща му Дондиньо е професионален играч, но прекратява кариерата си след травма в коляното.

Едсон тича в прахоляка на град Бауру, където започва да играе в аматьорски футболни отбори. Омагьосан е от играта. На 7-годишна възраст започва да играе за местния детски отбор, където се отличава с много зрелищна и продуктивна игра в атака. На 9-годишна възраст стои до радиото, за да слуша финала на Мондиал 1950, който Бразилия губи, и тогава се кълне със сълзи на очите, че някой ден ще докара купата в своята страна.

След като треньор на отбора, в който той играе става бившият бразилски национал Валдемар де Брито, това до голяма степен предопределя съдбата на Пеле. Наставникът му урежда проба в клуб Сантош (Сао Пауло).

През 1956 г. на 15 години започва кариерата си в младежкия отбор на Сантош, а година по-късно вече играе в основния им отбор. Прочува се с прозвището Пеле. Едва 16-годишен става голмайстор на бразилския шампионат и 10 месеца след подписването на първия си професионален договор е включен в националния отбор на Бразилия.

На световното футболно първенство в Швеция през 1958 г. печели за първи път световната купа с отбора на страната си. Вкарва два гола във финалния мач. По това време е 17-годишен и е най-младият футболист, печелил световно първенство. С фланелката на Бразилия печели още две световни първенства-през 1962 и 1970 г.

До 1974 г. Пеле е отбелязал 1087 гола в 1120 изиграни мача за своя отбор Сантош. На 19 ноември 1969 г. на стадион Маракана отбелязва своя гол номер 1000. По този повод в Бразилия е издадена специална пощенска марка, а президентът обявява деня за празник.

На 1 октомври 1977 г. Пеле, след като добавя титлата шампион на САЩ към богатата си колекция от най-добри награди и титли, изиграва прощалния си мач. И произнася паметните слова: „Щастлив съм да бъда с вас в този най-велик момент от живота ми... Вярвам, че любовта... - сълзи се появяват в очите му - любовта е най-важното нещо в живота. Ако сте съгласни с мен, повторете тази дума след мен...“

Майсторство

Тайната на майсторството на Пеле се крие в неговите феноменални физически данни и голямо трудолюбие. Известно е, че на върха на спортната си кариера той пробяга 100-метровата дистанция за по-малко от 11 секунди, като по този начин отстъпва много малко на представянето на професионалните спринтьори. Специални проучвания, проведени по това време, също показват, че Пеле има много широк зрителен ъгъл: това му позволява бързо да прецени постоянно променящата се ситуация на терена - и да вземе най-доброто решение.

Необичайно надарен по природа, Пеле посвети много време на разработването на отделни компоненти на футболната технология, благодарение на което например удря топката еднакво добре с двата крака. Друго несъмнено негово предимство е отличният му дрибъл и удар. Филигранната техника на управление на топката на Пеле беше съчетана с висока скорост на движение, а техниките, отработвани многократно на тренировка, бяха съчетани с майсторска импровизация.

Запазена марка

Пеле се отличаваше с усет, изключителна интуиция и фино разбиране на играта. Въпреки високите си индивидуални умения, Пеле винаги бе и остана докрай привърженик на отборната игра. „Без общи усилия победата във футбола е невъзможна“, казва той. "Футболът е отбор, отбор, а не един или двама или трима звездни играчи." Пеле е известен като "великия майстор" на паса, неговите пасове към партньорите бяха точни, навременни - и често озадачаваха противниците със своята оригиналност и изненада.

Според експертите нямаше слабости в техниката на Пеле, неговият специфичен стил на игра до голяма степен промени представата за възможностите и самата същност на футбола. Много от „чудесата“, които той демонстрира на терена, са станали легендарни, а голът, отбелязан през 1961 г. срещу Флуминензе на стадион Маракана, след като Пеле победи сам целия противников отбор по пътя от собствения си свободен удар, - беше наречен „гол на века” и увековечен с поставянето на паметен знак на „Маракана”.

Пеле отбелязва 1281 официално регистрирани гола (в 1363 изиграни мача за Сантос, Космос и националния отбор). Най-продуктивната година в биографията му е 1959 г. - 126 гола. Най-добрият реализатор в историята на световния футбол има 92 хеттрика, 30 мача, в които е отбелязал четири гола, и най-малко 6 мача (футболната статистика не винаги е перфектна), в които Пеле отбеляза пет гола. Друго своеобразно постижение прави Краля на футбола през 1964 г., отбелязвайки 8 гола в един мач срещу Ботафого.

Титлите на звездата на терена

Рекордьор по брой спечелени световни първенства като играч с три титли. Член на четири световни първенства. Най-добър играч на Световното първенство 1970 г. Най-добър млад играч на Световното първенство 1958 г. Футболист на годината в Южна Америка за 1973 г. Два пъти член на символичните отбори на световни първенства. Двукратен носител на Междуконтиненталната купа и Купата на Либертадорес, носител на Суперкупата на междуконтиненталните шампиони, десеткратен шампион на щата Сао Пауло, четирикратен победител в турнира Рио Сао Пауло като част от Сантос.

Най-добрият футболист на 20 век според футболната комисия на ФИФА; чрез гласуване на официалния сайт на организацията, Пеле е вторият футболист на 20 век. Той е най-добрият спортист на 20 век според Международния олимпийски комитет.

Според проучването на IFFIIS той е на първо място сред най-добрите футболисти в света на 20 век. Класиран на първо място сред най-добрите играчи на 20 век според списание World Soccer. Класиран на първо място сред най-добрите играчи на 20-ти век според France Football. На първо място сред най-добрите играчи на 20 век според Guerin Sportivo. Класиран на първо място сред най-добрите играчи в историята на футбола според Placar. На второ място в историята на световните първенства според вестник The Times. Включен във FIFA 100.

Той е един от 100-те най-влиятелни хора в света според списание Time.

Феновете на Световното

Снимки на младия Пеле, празнуващ голове или вдигащ трофеи с бразилския национален отбор по футбол, са често срещана гледка на фланелките, знамената и плакатите, които носят бразилските фенове преди двубоя с Република Корея от осминафиналите на Световното първенство в Катар тази вечер, пише агенция АП.

82-годишният Пеле остава в болница в Сао Пауло, където се възстановява от респираторна инфекция, влошила се като последица от КОВИД-19. Двете дъщери и внукът на футболната легенда успокоиха запалянковците, че няма непосредствен риск за смъртта му. Това стана повод за празненства сред много бразилски привърженици, които демонстрират подкрепата си за Пеле в Катар.

„Той е Краля на футбола, нашият най-голям символ на футбола. Пеле представлява Бразилия по-добре от всеки друг. Да се надяваме, че скоро ще бъде изписан от болницата и ще ни покажат негова снимка как гледа мач на националния отбор по телевизията“, заяви 35-годишният бразилски футболен фен Рафаел Бисоньо.

„Всеки един мисли и говори за него. Ние сме тук и се молим за Пеле. Надяваме се, че ще се възстанови възможно най-скоро. Сигурен съм, че ще гледа мачовете по телевизията и това ще му изпрати енергия. Сигурен съм, че ще му даде сила, за да се подобри и да се върне при семейство“, каза 44-годишният Алешандре Карола.