0

В реме е за приключение – такова, каквото само Джеймс Ролинс може да осигури. Гмуркаме се в дълбокото, сблъскваме се с неизвестното – романът е „Огнени приливи“, от поредицата „Сигма“ на издателство „Бард“.

Международна изследователска станция в Коралово море се озовава в капан по време на геоложка катастрофа, която предизвиква силни трусове, смъртоносни цунамита и вулканични изригвания. За да предотврати края на света, „Сигма“ трябва да открие тайна, заровена в сърцето на планетата.

Проектът „Титан“, изследователска станция край бреговете на Австралия, открива богата на живот зона в иначе мъртвото море. В района вирее странен биолуминесцентен корал, който се оказва загадка за науката и в същото време крие огромно обещание за бъдещето.

Морето става отровно, бреговете са обхванати от пламъци. Може ли „Сигма“ да спре онова, което е било отприщено – особено при завръщането на стар враг, който ги преследва и им пречи на всяка стъпка? За да има поне малка надежда за успех, командир Грей Пиърс трябва да намери ключ, заровен в далечното минало, дълбоко в митологията на австралийските аборигени. Но онова, което открива „Сигма“, е още по-плашещо. Това е нещо, което може да разтърси самите основи на човечеството.

Джеймс Ролинс е един от псевдонимите на американския писател Джим Пол Чайковски (роден на 20 август 1961 г.), под който публикува приключенски трилъри. Вторият си псевдоним – Джеймс Клемънс, писателят използва за книги в стил фентъзи.

Джим е роден в Чикаго, САЩ, в голямо семейство (има трима братя и три сестри). Той получава докторска степен по ветеринарна медицина от Университета на Мисури през 1985 г. След като се премества в Калифорния, Джим отваря собствена ветеринарна клиника, която ръководи в продължение на 10 години.

Започва писателската си кариера през 1995 г. Написва първия си роман „Пещерата“, докато все още работи във ветеринарната клиника. Джим дълго време търси издателство, което да публикува романа му, но го намира едва през 1996 г., а е публикуван 3 години по-късно. Докато чака да се случи, Джим реши да премине към жанра фентъзи и през 1998 г. пише първата си творба от поредицата „Прокълнати и прогонени“ - „Огънят на вещиците“. Неспособен да съчетава управлението на клиника и писането, Джим продава бизнеса и започва да пише нови романи.

Интересите на Джим към гмуркането и пещерите спомагат за набирането на материали за писането му и така повечето от действията се развиват под вода или под земята.

През 2007 г. е нает да напише книжната версия на филма „Индиана Джоунс и Кралството на кристалния череп“.