0

Ф ренският писател Мишел Бюси идва у нас, за да представи най-новия си трилър „Три живота седмично“ (издателство „Ентусиаст“) в рамките на „Нощ на четенето“.

Бюси ще гостува в България на 19 и 20 януари. Да не забравяме, че през 2017 г. на името му е учредена награда, която се присъжда на най-добрите трилъри за годината. И в новата си творба той потвърждава за сетен път защо е така.

Автор на 17 криминални бестселъра, от които са продадени над 12 милиона екземпляра в целия свят, Бюси избира завладяващи теми, които поднася по умел начин. „Три живота седмично“ не е изключение.

Сюжетът накратко: В долината на Мьоз, в сърцето на Ардените, е открито мъртво тяло. Злополука, самоубийство или убийство? В колата на жертвата полицията се натъква на три шофьорски книжки с идентични снимки. Трима мъже, родени в един и същи ден, в три различни града. Разкриването на самоличността на жертвата изправя капитан Кател Марел пред истинска загадка. Водил ли е Рено Дювал… три живота? И кои са Ханс Бернар и Пиер Русо?

Три жени чакат завръщането му. Всяка твърди, че е единствената му любов. Заедно те ще се опитат да разгадаят енигмата на един невъзможен тройствен живот… И няма да се откажат от търсенето на истината, дори да са в опасност. Дори двама мъже с обгорени лица да ги преследват, готови на всичко, за да си отмъстят.

И както във всеки театър на илюзиите, и тук дебнат сенки. Каква тъмна тайна крие миналото? Кой знае истината? Кой манипулира? Кой дърпа конците?

„Всичко е сложно в тази история“, гласи коментарът на Culture-Tops. И още: „Мишел Бюси ни предлага зашеметяващ сюжет и деликатно си играе с нервите ни“.

В рамките на „Нощ на четенето“ са планирани три публични събития с участието на Мишел Бюси, Жером Лубри, Бернар Миние и Франк Тилие на 19 януари от 18:30 ч. в зала „Славейков“ на Френския институт; на 20 януари от 11:00 ч. в библиотека „Филологии“ към Софийския университет и отново на 20 януари от 16:00 ч. в Книжен център „Гринуич“.