0

П онякога авторите на книги за здравословно хранене препоръчват пиенето на сок през нощта, твърдейки, че носи повече ползи. Не всички създатели на такива методи за „подобряване на здравето“ са професионални лекари или диетолози, което кара човек да се съмнява в техните съвети.

Безразсъдните експерименти със сокотерапията често завършват с обостряне на хронични заболявания и допълнителни здравословни проблеми. И така в какви случаи пресният сок е полезен и в кои е вреден?

Здравният сектор отдавна се е превърнал в източник на богатство за частни клиники и за псевдоексперти по правилно хранене и начин на живот. Това е мястото, където съществуват много митове и дезинформация за сокотерапията, включително дали пиенето на пресен сок през нощта е добро за вас.

Ето само малък списък от погрешни схващания за прясно изцедените сокове:

Мит №1: Сокът е по-здравословен от плодовете и зеленчуците.

Факт: повечето от веществата, необходими на човешкото тяло, се намират в пулпата и кората на растенията.

Мит №2: Прясно изцеденият нектар трябва да се пие на празен стомах.

Факт: соковете провокират повишаване на стомашната киселинност, следователно при продължителна консумация на такива напитки на празен стомах се развиват гастрит и диспепсия (лошо храносмилане).

Мит №3: Сокът трябва да престои, преди да се пие.

Факт: колкото по-дълго се съхранява пресният сок, толкова по-малко витамини съдържа, така че соковете трябва да се пият веднага след пресоване.

Мит №4: Соковете могат да се консумират в неограничени количества.

Факт: сокът е концентрат от определени вещества, така че в големи количества той натоварва черния дроб, бъбреците и панкреаса.

Мит №5: Соковете са полезни за бебетата.

Факт: гастроентеролозите категорично не съветват да се дават на бебетата прясно изцедени сокове, тъй като тяхната деликатна стомашна лигавица и панкреас все още не са готови за такъв стрес.

Мит №6: Добре е да изгълтаме една чаша през нощта.

Факт: Почетно място в списъка на заблудите заема твърдението, че пиенето на сок вечер носи повече ползи. Категоричните медицински факти казват, че пиенето на сокови напитки през нощта не е добра идея. Соковете, изпити на гладно, стимулират отделянето на солна киселина. С течение на времето този навик ще се развие в редовни сутрешни киселини. След 19-20 ч. панкреасът не се справя добре със стреса, така че соковете се превръщат в истинско изпитание за него. Сокът може да се приравни към храната, така че през нощта, вместо да почиват, храносмилателните органи ще се занимават с обработката на храната.