0

Б ритански учени са първите в света, които започват клинично изпитание за оценка на лечение на маймунска шарка при хора, съобщи ДПА.

Изследването водят учени от Оксфордския университет, които стоят зад проекта Covid Recovery. Те искат да проверят дали антивирусно лекарство може да помогне за облекчаване на симптомите сред заразените.

Изследователите се надяват да наберат 500 души от цяла Великобритания, които да се включат в изпитанието, за да проверят дали препаратът тековиримат, известен също като Тпокс - може да помогне за намаляване на времето, през което хората са болни. Лекарството, което е създадено за лечение на едра шарка, действа, като не позволява на вируса да излезе от заразената клетка. Това спира разпространението му в организма.

Здравните власти във Великобритания лицензираха лекарството тази година въз основа на резултатите от първоначалните проучвания върху животни и данните за безопасност от доброволци. Сега то се предлага на пациенти с тежки усложнения, които се лекуват в болница, припомни БТА.

Досега не са провеждани клинични изпитания, които да потвърдят дали лекарството може да помогне на пациентите с маймунска шарка да се възстановят от болестта. Затова изследователите искат да тестват лекарството при хора.

Изпитанието Platinum ще бъде първото рандомизирано контролирано изследване на лечение на маймунска шарка при хора в света.

На половината от участниците - които ще имат потвърдена диагноза маймунска шарка, но няма да са в толкова тежко състояние, че да се нуждаят от болнични грижи - ще бъде даван тековиримат, а на другата половина ще бъде давано плацебо. Лечението ще продължи 14 дни.

Пациентите ще бъдат проследявани един месец, за да се прецени дали приемът на лекарството намалява симптомите, включително продължителността на болезнените кожни лезии, или дали може да намали времето, през което хората остават в изолация.

Изследователите ще проучат също така дали лекарството може да намали времето, през което хората дават положителни проби за вируса.

Въпреки че ваксините, разработени за едра шарка, могат да намалят риска от заразяване с маймунска шарка, понастоящем няма доказани терапевтични средства, които да ускорят възстановяването на заболелите, като повечето от тях са установени в Англия.