0

Б остански плашила от страната ще се състезават в национален конкурс, организиран от музей „Етър“.

Участниците ще се борят в две категории - „Традиционно плашило“ и „Плашило в пенсия“, като може да има индивидуални и групови творби. Всички плашила в първата категория трябва да бъдат изработени от природни материали (дърво, хартия, глина, слама, текстил и др.). При изработване на плашилата за тази категория, е добре участниците максимално да се придържат към представата за традиционните плашила, използвани до 80-те години на XX век, препоръчва Тихомир Църов, експерт връзки с обществеността на културната институция. За категорията „Плашило в пенсия“ пък е допустимо използването на елементи от синтетични материали. „Свободните интерпретации и богатото въображение ще са силно окуражавани“, коментира пред БТА Църов.

Участниците, класирани на първо, второ, трето място във всяка от категориите, ще получат предметни награди и отличителен документ. По преценка на журито, допълнително могат да бъдат учредени специални и поощрителни награди.

Целта на конкурса е да се провокира интереса на участниците да се запознаят с традициите в направата на бостански плашила, използвани за опазване на реколтата, да се насърчат творческите способности и фантазията на младите хора, да се стимулира умението на децата да работят с различни естествени материали, допълват от културната институция.

За първи път конкурс за плашила е организиран от екипа на музей „Етър“ през 2009 г. Плашилото – това човекоподобно чучело, облечено в стари дрехи, натъпкани със слама, направено, за да плаши и прогонва птиците от селскостопанските градини – някога е будело страх, а днес образът му провокира смях и веселие у габровци, прочути с чувството си за хумор, остроумието си и способността си да се самоиронизират.