Л иванският вариант на турския сериал „1001 нощ” с Басел Хаят, Разане Джамал, Николас Муауад и др. разбива рейтингите, като логично кара феновете да правят сравнения. Правим го и ние, докато похапваме сладко от намурата на госпожа Надя. Тя я приготви за Тима и Сара, които будуваха над проект с неизпълними срокове.
- Виж какво ти нося, знам, че и двете го обичате, това е енергийна закуска – каза госпожа Надя, докато вадеше пластмасовата кутия с хапки грис.
- Госпожо Надя, Фарес ни го носеше в колежа. Казваше, че намурата на майка му е най-добрата.
А ето как да си приготвите и вие сиропиран сладкиш с грис - истинска енергийна закуска. Може да пробвате и с прясно мляко, но в оригиналния вариант е с кисело.
Продукти:
За тестото:
1 яйце
250 г кисело мляко
250 г захар
1 с.л. ванилия
1 с.л. бакпулвер
100 г краве масло (омекнало на стайна температура)
250 г пшеничен грис
250 г кокосови стърготини
около 15-20 г краве масло за намазване на тавичката
За сиропа (шира):
250 г вода (може да се добавят и няколко капки есенция по желание в нея)
250 г захар
Приготвяне:
С миксер се разбиват яйцето, захарта, киселото мляко, ванилията, бакпулвера и кравето масло. Добавят се постепенно грисът и кокосовите стърготини. Бърка се с вилица или кухненска тел. Тавичката се намазва с масло и отгоре се изсипва сместа. Украсяваме с филиран бадем. Пече се двайсетина минути при умерена температура.
Сиропът (шира) се сварява на котлона, като е желателно да поври поне 5-8 мин. Залива се, когато и тестото, и сиропът са изстинали. Реже се на квадратчета, правоъгълничета или ромбчета. Намурата се предлага леко охладена.
