0

К ласическата лучена супа на Бриджит стана синя, защото тя забрави да махне цветния конец, с който беше вързана връзката праз. Може да пропуснем този ефект.

За супата, която Бриджит Джоунс (Рене Зелуегър) приготви за гостите си, ни трябват следните продукти:

корен целина - 250 г

стрък целина - 250 г

праз - 1 бр.

лук - 1 бр.

зелен лук - 1 връзка

масло - 50 г

картофи – 100 г

сметана - 500 мл

пилешки бульон - 500 мл

яйца - 4 бр.

заинтересован поглед към Марк Дарси - 2 бр.

Приготвяне:

Нарежете стеблата и корените на целината, лука и зеления лук на ситно, картофите на кубчета, праза на колелца. Запържете целината, праза и лука в маслото. Прехвърлете в тенджера, добавете картофите, налейте сметана и бульон, оставете да заври. Гответе 10 минути, след което смелете в блендер. Сервирайте с поширано или твърдо сварено яйце или крутони и зелен лук.

Из дневника (по Хелън Филдинг)

11 ч. сутринта. Мн. въодушевена за вечерята. Купих си разкошна нова готварска книга от Марко Пиер Уайт. Най-сетне схванах тънката разлика между домашната и ресторантската храна. Както твърди Марко, всичко зависи от концентрацията на вкуса. Тайната на сосовете обаче освен от концентрацията на вкуса се крие в бульона, с който разполагаш. Човек трябва да свари огромни количества рибешки кости, пилешки дреболии и т.н., а после да ги замрази във формата на ледени кубчета. След това готвенето по звездни стандарти става лесно, като да приготвиш овчарски пай, дори по-лесно, защото не се налага да белиш картофи, а само да ги намажеш с гъша мас. Не мога да повярвам, че досега не съм знаела за това.

Менюто ще бъде следното:

Велуте (супа от бульон, жълтъци и сметана (фр.) - б. пр.) от целина (мн. просто и евтино, когато имаш готов бульон).

Риба тон на керемида върху велуте от миниатюрни доматчета кули (рядко пюре от зеленчуци или плодове, поднасяно като сос към ястие (фр. coulis) - б. пр.) с чесново конфи (думата е френска и означава просто консерва - б. пр.) и фонданирани картофи.

Портокали конфи.

Крем англез „Гран Марние“.

Ще стане страхотно. Ще се прочуя като блестяща, но очевидно готвеща без усилия кулинарка.

Хората ще се стичат на моите вечери с огромен ентусиазъм: „Прекрасно е да се ходи на вечеря у Бриджит, тя поднася петзвездна храна в бохемска обстановка.“ Марк Дарси ще бъде мн. впечатлен и ще разбере, че не съм проста и некадърна.

Омлет за двамата

След като разбира колко скромен, добър и умен е Марк Дарси, Бриджит Джоунс избира него пред палавия си шеф. А докато се възхищаваме колко си подхождат двамата, можем да опитаме и омлета по рецептата на щастлива двойка. В него, разбира се, няма нищо сложно.

За 2 порции (романтична закуска) са ви необходими 4 пресни кокоши яйца, сол, малко масло и черен пипер. Яйцата се разбиват с вилица бързичко, когато маслото в тигана вече весело пука. Посолява се, ръси се черен пипер и се изсипва в тавата на равен слой. Намалете огъня до минимум. Когато горната част на омлета е леко течна, с ловко движение го прегъваме надве, обръщаме го, оставяме да се запържи за минута и бързо го изключваме. Прехвърлете в чиния, гарнирайте с пресни зеленчуци. Обилната бърза закуска е готова. И тази рецепта е върхът на творчеството на главната героиня Бриджит Джоунс.