0

В еликият комик сър Чарлс Спенсър Чаплин има гладно детство. Баща му е алкохолик, умира от цироза, майката е психичноболна. Прекарал доста време в интернат за сираци и изоставени деца, той знае какво е да се бориш за всеки залък.

Бедността не е порок, но Чаплин никога не забравя детските години, в които е отгладувал бъдещата си слава. В един от великите му филми - „Треска за злато” (1925), е прословутата сцена с танца с хлебчетата. Пак там Скитника си приготвя и изяжда обувка толкова изразително, че на зрителя му се иска да пробва и той (не го правете!).

Тъй като е перфекционист, Чарли Чаплин заснема отново и отново тази сцена в продължение на три дни, като през това време яде само обувки, направени от сладък корен. Резултатът е хоспитализация със стомашно разстройство.

Но дори и този инцидент не може да попречи на Чарли Чаплин да яде сладки неща. Когато опитва бисквитките с шоколад, бадеми и канела Basler brunsli, той се влюбва в тях и веднага иска рецептата. Неговият готвач често му ги приготвя, поднася ги и на приятелите си, както можете да направите и вие.

Продукти:

бадеми печени – 500 г

яйца - 4 бр.

горчив шоколад – 100 г

черешов ликьор - 2 с.л.

пудра захар – 450 г

канела - 1/2 ч.л.

сол - 1 щипка

захар - 1-2 с.л.

Приготвяне:

Разтопете шоколада на водна баня и го оставете да се охлади на стайна температура. Смелете бадемите.

Отделете жълтъците от белтъците на яйцата, оставете жълтъците встрани и разбийте белтъците с пудрата захар до гъста бяла пяна. След това, като разбърквате, постепенно добавяте шоколада, солта, канелата, ликьора, бадемите и омесвате меко и еластично тесто. Покрийте го със стреч фолио и го поставете в хладилника за 2 часа.

Охладеното тесто разточете на лист с дебелина около 0,5 см, изрежете бисквити с желаната форма, поръсете ги с тръстикова захар. Поставете фигурките върху хартия за печене. Пече се 10 минути на 200°C.

Сервират се с кафе, горещ шоколад, прясно или кисело мляко – както предпочитате.