Т ова е като Яйцата по панагюрски, които според случая стават Яйца по копривщенски, по карловски или както се сетите още. Много имена за едно и също нещо. Е, покрай сериала „Дъщерята на посланика“, който в момента върви по „Диема фемили“, може да ви се прияде менемен, та да знаете за какво иде реч – това си е нашия миш-маш. Яде се директно от тигана!
Ето я сцената - Елван Ефеоглу (Хивда Зизан Алп) приготвя менемен и казва на Мелек (Берен Генчалп) как да произнася правилно името на това ястие.
Елван: О, менемен, менемен! В английския език има дума Мейн!
Мелек: Мен и мен, което означава, че менемен са мъж и човек?
Елван: Това означава, че снахата на Елван готви менемен по такъв начин, че тези, които не са мъже, не могат да ядат, например Яхя, ако беше мъж, този менемен щеше да яде, но той не е мъж и ще умре от глад!
И така, какво е менемен?
Доста често в Турция менемен се приготвя за закуска. Много от вас най-вероятно са опитвали и приготвяли това ястие повече от веднъж, просто не знаехте, че се нарича така. Ако се замислите, това си е омлет със зеленчуци. Или миш-маш. Да видим какво му е различното.
Класическият менемен се състои от: яйца, домат, чушка, зехтин и подправки.
Първо зеленчуците се задушават в чугунен тиган с дебели стени, след което в тях се разбиват яйца. По принцип няма строга рецепта за готвене, можете да добавите допълнителни съставки и подправки. Всичко зависи от личните вкусове и продуктите, които всеки има в хладилника.
Името на ястието идва от региона Менемен на север от Измир, където е приготвено за първи път.
Заради своята простота и лекота на приготвяне менеменът често е наричан на шега „ергенското ястие“. Закуската с менемен е традиционна не само в Турция, но и в Азербайджан. По желание може да добавите суджук, наденица или каквото друго обичате. Миш-машът (менемен) може да се приготви и с печени чушки, но вкусът е различен.
Необходими продукти:
яйца - 4 бр.
домати - 4 бр.
чушки - 4 бр.
люти чушки - 1 бр. (по желание)
лук - 1 глава
черен пипер
сол
Приготвяне:
Нарежете доматите на кубчета, а чушките изчистете от семките, нарежете на ленти и кубчета, но да не са много ситни.
Нарежете лука и го запържете в предварително загрята мазнина - 2 с.л. масло и 2 с.л. олио.
Добавете половината от доматите и чушките.
Запържете, след което задушете за около 5 - 10 минути.
Разбийте едното от яйцата със сол на вкус и щипка черен пипер, сипете я при задушените в тигана зеленчуци. Разбъркайте.
Добавете другата половина от доматите и отново задушете за 5 минути.
С помощта на лъжица направете 3 гнезда - чукнете яйцата в тях, като внимавате да останат цели и да не се разлеят с останалите продукти.
Оставете десетина минути да къкри и смъкнете от огъня.
По рецепта на Бон Апети
Необходими продукти:
1 зелена чушка (или жълта)
3-4 люти чушки
1 голяма глава лук
3-4 домата
1 връзка магданоз
4 яйца
1 с. л. захар
2-3 с. л. зехтин (или олио)
за чесновия дресинг (по желание):
3-4 скилидки чесън
6-7 с. л. кисело мляко
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в тиган с дебело дъно. Добавете наситнените лук и люти чушки и нарязаната на едро чушка. Разбъркайте леко и гответе 1-2 минути.
След това добавете накълцаните на дребно домати и захарта. Разбъркайте отново и оставете ястието да къкри.
С дървена лъжица направете 4 гнезда и във всяко чукнете по 1 яйце. Захлупете с капак и оставете да се готви 5-6-7 минути, в зависимост от това, колко рохки искате да са яйцата. Когато яйцата са готови, може да ги поръсите с малко черен и червен пипер за по-пикантен вкус.
Поръсете цялото ястие с нарязан на едро магданоз и сервирайте направо с тигана.
За чесновия дресинг смачкайте чесъна с преса и го добавете в киселото мляко. Посолете и разбъркайте. Поръсете с лъжица върху ястието.
Кристи Красимирова