0

Я понски автор на комикси, режисьор и аниматор – 82-годишният Хаяо Миядзаки, е жива легенда в областта си.

Достатъчно е да се споменат някои от заглавията на филмите, на които той е сценарист, режисьор, а на част от тях също и продуцент: „Принцеса Мононоке“, „Моят съсед Тоторо”, „Наусика: От долината на вятъра“, „Порко Росо“, „Доставките на Кики“, „Подвижният замък на Хоул“, „Поньо от скалата край морето“, „Приказки от Землемория“, „Подвижният замък на Хоул“ и др.

Роден е на 5 януари 1941 г. в Токио. Баща му Катцуи Миядзаки е директор на Miyazaki Airplane, която прави радари за бойните самолети „Мицубиши А6М“ през Втората световна война. На публична лекция през 1988 г. той разказва за евакуация от опожарения град и необичайния цвят на нощното небе, осветен от пламъците на горящите сгради. Хаяо има още трима братя. Още от дете мечтае да стане манга автор. И въпреки че има диплома по политология и икономика, той прави това, към което винаги сърцето му го е подтиквало и през 1979 г. режисира първия си пълнометражен анимационен филм „Люпен III, замъкът на Калиостро“. Следва „Наусика от Долината на вятъра“, в който той е едновременно сценарист и режисьор. През 1995 г. започва работата върху филма „Принцеса Мононоке”, в който се засягат екологични и политически проблеми. Това се сочи за повратната точка в кариерата му.

Успехът на Миядзаки в японското анимационно кино е толкова голям, че той е сравняван с американеца Уолт Дисни, а през 2006 г. списание „Тайм“ го обявява за един от най-влиятелните азиатци за последните 60 години.

Колекционерка

Милиони хора по света са фенове на филмите на Хаяо Миядзаки, но в родината му има негова фенка, която отива по-далеч. Тя решава да покаже, че ястията от филмите му са съвсем реални и ги приготвя. В Инстаграм тя се представя с никнейма En93kitchen и показва рецептите от любимите анимационни филми. В колекцията й има блюда от „Моят съсед Тоторо”, „Отнесена от духовете”, „Подвижният замък на Хоул“ и др. Представяме ви част от нейните произведения, оценени не само от почитателите на анимационните филми, но и просто от естети, които обичат да похапват вкусно.