0

В началото на всяка учебна година масите в Хогуортс са отрупани с вкуснотии. И задължително сред тях има тиквен пай. При това не е задължително да хващате диабет. Може да изберете пикантна версия с чесън и сирене.

Днес влизаме в училището по вълшебства, за да изпробваме някои магични рецепти.

За тиквения пай ни трябва тесто без мая, но все пак с набухвател. 1/2 средно голяма тиква без кора и семки. 4 супени лъжици масло. Половин лъжичка сушен чесън. Половин чаша настъргано сирене чедър. Сол и пипер на вкус. А също и жълтък за глазиране.

Загрейте фурната на 190 градуса. Тиквата се нарязва на ситно, запържва се в тиган и се омесва с олиото до гладкост. Добавете чесъна и сиренето чедър. Сол и черен пипер на вкус.

Разточете тестото и го разделете на кръгли форми. Поставете плънката във всеки слой, след това го прегънете на две, прищипете краищата и запечатайте краищата с вилица. Оставете 2-3 дупки отгоре - през тях ще излиза въздух.

Намажете пайовете с жълтък и ги поставете във фурната. Печете 25-30 минути, докато станат златисто кафяви.

Маслена бира

Butterbeer е любимият коктейл на Хари Потър, съставен от сладолед, мляко и подсладители. Поради упоритата си пяна и жълтеникав мътен цвят прилича на някои видове истинска бира (предимно бели пшенични бири), откъдето идва и името. В класическия вариант коктейлът е безалкохолен, тъй като се приготвя предимно за деца, но има рецепти за възрастни, които превръщат сместа в слабоалкохолна напитка.

Съставки:Мляко - 1 литър

Сладолед "Пломбир" - 600 грама

Карамелен сос - 50 мл

Начин на приготвяне: Разбийте всички съставки в блендер до получаване на хомогенна гъста маса.

Ако млякото и сладоледът могат да се купят в магазина, то карамеленият сос е по-труден за получаване. По-лесно е да го направите у дома по следната рецепта.

1. Смесете 100 мл вода и 100 грама захар.

2. Поставете сместа на среден огън, докато се изпари една трета.

3. Добавете 2 супени лъжици сметана, 0,5 чаена лъжичка сол, щипка смлян черен пипер и канела.

4. Сосът се вари 2-3 минути на тих огън.

5. Оставете да се охлади до стайна температура. Карамеленият сос за маслена бира е готов.

Ако напитката се консумира от възрастни, добавете джин или ром към маслената бира, приготвена по първата рецепта (можете да използвате също коняк или водка). Всякакви пропорции са допустими, но в общи линии на основно 1 част алкохол се пада 3-4 части коктейл.

Красотата на тези две рецепти е, че можете първо да направите безалкохолна напитка за деца и след това да добавите в нея алкохол.

Кралско меню

Нито един празник за започване на училище в Хогуортс не е завършен без класическа английска кухня! И кралят на масата, разбира се, е известният йоркширски пудинг („Хари Потър и огненият бокал“, глава 28). Хари Потър много харесваше това ястие и каза, че вкусът на пудинга не е по-лош от тортата. Въпреки че, разбира се, това ястие по никакъв начин не принадлежи към категорията на десертите. Е, нека добавим малко традиционно английско настроение към домашната кухня.

Съставки:

1 чаша брашно

2 големи яйца

3 с.л. л. разтопено масло

1 чаша мляко

5 с.л. л. растително масло

- щипка сол

Приготовление:

Смесете брашно със сол в голяма купа. В отделна купа разбийте яйцата до пухкава смес, след което добавете прясното мляко. Изсипете яйчно-млечната смес в брашното и разбъркайте до получаване на хомогенна консистенция. Охладете в хладилник за 30 минути.

Загрейте фурната на 230 градуса.

Налейте растително масло в 20 см тава или форма за печене и поставете във фурната.

Извадете тестото от хладилника, разбъркайте добре. Внимателно го изсипете в горещата форма. Печете във фурната за 10 минути. Намалете котлона на 180 градуса и продължете да печете още 10 минути, докато тестото се издигне над ръбовете на формата и стане златисто кафяво по краищата.

„Вкусна екстремност“, както би казал професор Дъмбълдор. След което ще си оближе мустаците.