0

К оледата премина. Но никога не е късно да сложим на софрата пудинга, който се приготвя в „Хогуортс” от деня на основаването на училището за магии, а може би и доста преди това. Много британски семейства имат своя тайна рецепта за това традиционно празнично ястие, известно още като "пудинг със сливи" (въпреки че не съдържа сливи). Със сигурност готвачите на магически училища приготвят много специален пудинг за начинаещите вълшебници и техните учители.

Необходими продукти

1 чаша стафиди

1 чаша ситно нарязани сушени кайсии

1 и 1⁄2 ч.л. сода

1⁄4 ч.л. сол

1 чаша масло, настъргано; плюс още малко за намазняване на формата и фолиото

1 чаша галета

1 чаша лека тръстикова захар

1 чаша асорти от ядки

1 ч.ч. смляна канела

1⁄4 ч.л. смлян бахар

1⁄4 ч.л смлян карамфил

1⁄4 ч.л. смлян джинджифил

1⁄4 ч.л. смлян кориандър

1 чаша прясно мляко

1 яйце

Приготвяне

Вземете тава, по-голяма от формата за пудинг, и я напълнете до половината с вода. Поставете на котлона на слаб огън и кипнете водата, докато приготвяте пудинга.

Намажете вътрешността на тавата за пудинг с масло и оставете настрана.

Смесете сушените плодове, брашното, содата за хляб, солта, маслото, галетата, захарта, ядките и подправките в голяма купа. Разбърква се старателно, като маслото се втрива, за да не останат бучки.

Добавете млякото и яйцето. Комбинирайте съставките в хомогенна маса. Изсипете сместа във формата за пудинг.

Изрежете два квадрата от фолиото, с които да покриете тавата.

Намажете вътрешността на фолиото с масло и покрийте тавата с квадратите, които се застъпват, така че да се образува гънка в средата: това ще даде възможност на пудинга да втаса.

Внимателно поставете формата за пудинг във врящата вода. Водата трябва да достига около средата на формата. Ако няма достатъчно вода, добавете още.

Варете пудинга 3,5-4 часа и внимавайте фолиото да не мърда. Проверете нивото на водата и долейте, ако се изпари.

Когато пудингът стегне и може да се обърне в чиния, сервирайте веднага горещ или охладете за 10 минути, увийте в стреч фолио и нов слой фолио и охладете.

Полейте пудинга с карамелен сос преди сервиране.

Заливка

5 с. л. масло

1⁄2 чаша кафява захар (най-добре мусковадо)

3⁄4 чаша сметана

ванилия

Комбинирайте всички съставки в тенджера и бавно оставете да заври на среден огън. Вари се 2-3 минути при непрекъснато бъркане.

Свалете тенджерата от котлона, когато захарта се е разтворила напълно и сосът се е сгъстил леко и е с бледокарамелен цвят.