З рителите на турския сериал „Ямата“, който наскоро тръгна по „Диема фемили“, знаят сюжета. Идрис Кочовалъ (Ерджан Кесал) изпада в кома, след като единият от синовете му – Кахраман, бива жестоко убит от хората на наркобоса Вартоолу Саадеттин. В серията, която гледахме на 16 август, Идрис излезе от комата и съпругата му Султан (Перихан Саваш) го попита какво по-специално да му сготви. А болният си поръча зрял боб. Ето как го приготвят турците:
Необходими продукти:
боб – 500 г
доматено пюре - 2 супени лъжици
брашно - 1 супена лъжица
сол
черен пипер
олио - 1 суп. л
растително масло - 1 супена лъжица
лук - 1 бр.
чесън - 2 скилидки
джоджен - 1/2 ч.л.
Приготвяне:
Накиснете боба за една нощ. На сутринта отцедете водата и долейте прясна, сложете да заври на котлона.
Нарежете на ситно глава лук, накълцайте чесъна. В тиган с растително масло запържете леко лука и чесъна, добавете доматеното пюре и брашното, след което с леко досипване от сварения боб застройте супата.
Количеството вода, което се добавя, е в зависимост от желаната гъстота на супата. След като заври, се добавят сол, джоджен и черен пипер.
В тази боб чорба няма червен пипер. Оставете да къкри малко на слаб огън и сервирайте с лук.
Вариант 2 – с кюфтенца
Необходими продукти:
2 чаши бял боб (накиснат за една нощ във вода)
1/4 чаша зехтин
2 глави лук, нарязани на ситно
2 смлени скилидки чесън
2 моркова, настъргани на едро ренде
1 зелена чушка, нарязана на кубчета
4 домата (нарязани на кубчета)
1 супена лъжица доматено пюре
1 чаена лъжичка сладък смлян червен пипер
малко люта чушка, сол, черен пипер
8 чаши пилешки бульон
За кюфтетата:
400 г мляно месо от пилешки гърди
1 яйце
3 лъжици галета
4 супени лъжици наситнен магданоз
черен пипер и сол
Приготвяне:
Измийте накиснатия боб. Загрейте зехтина в тенджера, добавете лука, чесъна, морковите и чушките и запържете 5 минути, като разбърквате от време на време. Добавете доматите, доматеното пюре, подправките и запържете още 5 минути. Добавете боба, налейте бульона. Оставете да заври, отстранете пяната, затворете капака и гответе 2 часа на слаб огън. Добавете малко захар и сол. Смесете всички продукти от каймата и направете малки топчета. Добавете пилешките кюфтенца към супата, оставете да заври и оставете да къкри 20 минути на слаб огън. Сервирайте боба горещ, поръсен с наситнен джоджен.
Цвета Дилова