0

З рителите на турския сериал „Ямата“, който наскоро тръгна по „Диема фемили“, знаят сюжета. Идрис Кочовалъ (Ерджан Кесал) изпада в кома, след като единият от синовете му – Кахраман, бива жестоко убит от хората на наркобоса Вартоолу Саадеттин. В серията, която гледахме на 16 август, Идрис излезе от комата и съпругата му Султан (Перихан Саваш) го попита какво по-специално да му сготви. А болният си поръча зрял боб. Ето как го приготвят турците:

Необходими продукти:

боб – 500 г

доматено пюре - 2 супени лъжици

брашно - 1 супена лъжица

сол

черен пипер

олио - 1 суп. л

растително масло - 1 супена лъжица

лук - 1 бр.

чесън - 2 скилидки

джоджен - 1/2 ч.л.

Приготвяне:

Накиснете боба за една нощ. На сутринта отцедете водата и долейте прясна, сложете да заври на котлона.

Нарежете на ситно глава лук, накълцайте чесъна. В тиган с растително масло запържете леко лука и чесъна, добавете доматеното пюре и брашното, след което с леко досипване от сварения боб застройте супата.

Количеството вода, което се добавя, е в зависимост от желаната гъстота на супата. След като заври, се добавят сол, джоджен и черен пипер.

В тази боб чорба няма червен пипер. Оставете да къкри малко на слаб огън и сервирайте с лук.

Вариант 2 – с кюфтенца

Необходими продукти:

2 чаши бял боб (накиснат за една нощ във вода)

1/4 чаша зехтин

2 глави лук, нарязани на ситно

2 смлени скилидки чесън

2 моркова, настъргани на едро ренде

1 зелена чушка, нарязана на кубчета

4 домата (нарязани на кубчета)

1 супена лъжица доматено пюре

1 чаена лъжичка сладък смлян червен пипер

малко люта чушка, сол, черен пипер

8 чаши пилешки бульон

За кюфтетата:

400 г мляно месо от пилешки гърди

1 яйце

3 лъжици галета

4 супени лъжици наситнен магданоз

черен пипер и сол

Приготвяне:

Измийте накиснатия боб. Загрейте зехтина в тенджера, добавете лука, чесъна, морковите и чушките и запържете 5 минути, като разбърквате от време на време. Добавете доматите, доматеното пюре, подправките и запържете още 5 минути. Добавете боба, налейте бульона. Оставете да заври, отстранете пяната, затворете капака и гответе 2 часа на слаб огън. Добавете малко захар и сол. Смесете всички продукти от каймата и направете малки топчета. Добавете пилешките кюфтенца към супата, оставете да заври и оставете да къкри 20 минути на слаб огън. Сервирайте боба горещ, поръсен с наситнен джоджен.