Р азбира се, най-разпознаваемата напитка на Джеймс Бонд е легендарната „Водкатини“ (която се разклаща, а не се смесва).
Това обаче е доста силен и специфичен коктейл, състоящ се от 70 мл водка и 15 мл вермут. Спартански, нали? Затова предпочитаме да ви поднесем една по-интересна напитка, която се появява както в романа „Кaзинo Рoял”, така и във филма от 2006 г. с Даниел Крейг – „Веспър“.
Класическият изглед на Веспър
Получава името си в чест на едно от момичетата на Бонд, изиграно от Ева Грийн.
„Веспър“ е интересна комбинация от напитки: водка, джин и френския аперитив Lillet Blanc. Последната съставка може да бъде трудна за намиране (въпреки че тя, подобно на Angostura, е чест „гост“ в рецептите за коктейли), така че барманите предлагат да я замените със сух вермут.
Даниел Крейг
Между другото, въпреки силата на основните съставки, тази напитка се класифицира като аперитив и също се приготвя по същия начин като каноничния „Водкатини“ - чрез разклащане в шейкър, а не просто разбъркване.
Продукти:
Сух джин – 45 мл
водка - 15 мл
Lillet Blanc или сух вермут – 7 мл
лед
лимонова кора - по желание
Приготвяне: Поставете много лед в шейкър (в оригиналната рецепта количеството трябва да е до 2 пъти обема на основните съставки) и изсипете всички съставки. Разклатете енергично.
Изсипете в коктейлна чаша и по желание украсете с лимонова кора. Особена пикантност може да се постигне, ако първо избършете ръба на чашата с резен лимон или кора.
Кристи Красимирова