0

И зразът, че любовта на мъжа минава през стомаха, явно важи и в Турция. Затова не е изненадващо, че един от първите мили жестове на Фара към мафиота Тахир в сериала „Казвам се Фара“ е да му приготви домашна храна.

„Направила съм ти фесенджан, традиционно ястие от Северен Иран, прилича на вашата яхния”, казва Фара. Батко Тахир (така го нарича малкият Керимшах) опитва манджата и отбелязва: „Много е вкусно“. Фара се връща към спомените: „Майка ми го приготвяше, когато бях дете. Тя го правеше по-добре, аз не се справям толкова. По принцип се приготвя с патица, но аз сложих пиле“.

Намираме оригинална рецепта за ястието във фейсбук групата „От кухнята на Персия“. Готви се дълго – около час-два. Ето как:

Продукти:

Пилешко (патешко) месо – около 1 кг, без кожата

орехи (сурови) - 450 г

сос от нар - 250 мл сос

краве масло - 100 г краве

лук - 2 глави

канела – 1/2 ч.л.

сол и черен пипер на вкус

зрънца нар за поръсване

Приготвяне:

Първата стъпка е да накълцаме на дребно орехите (може да ползвате и чопър). Слагаме ги в голям и дълбок тиган, на умерена температура (ако котлонът има 12 степени – на 6-а или 7-а). Орехите се пекат бавно, докато започнат да пускат аромат и естествените си мазнини, като разбъркваме през няколко минути. Изваждаме орехите и ги оставяме в друг съд. Можете също така да изпечете орехите във фурната, върху хартия за печене и отново на умерена температура.

В същия тиган слагаме месото – в оригиналната рецепта месото е на късчета. Може да сложите бутчетата цели. Добавяме част от мазнината и запържваме (докато месото придобие кафеникава коричка). Изваждаме го и в същия тиган добавяме нарязания на дребно лук. Разбъркваме, докато омекне. Това е моментът да добавим и подправките – канела, сол и черен пипер. Разбъркваме бързо, колкото да пуснат аромата си, без да загорят, а след това добавяме 250-300 мл вода. Щом сместа в тигана кипне, добавяме пилешкото месо, орехите и соса от нар. Постепенно се получава гъста и доста мазна яхния с тъмнокафяв цвят. Ако, след като опитаме, ястието ни се стори прекалено кисело заради соса от нар, можем да добавим малко кафява захар – вкусът трябва да е леко сладко-кисел. Ако ароматът на нар не се усеща, може да се добави още малко.

На умерена температура ястието се готви още около 40-50 минути, като се разбърква, за да не загори. Перфектната гарнитура към фесенджана е ориз басмати.