В руския комедиен сериал „Кухня“, както може да се предположи, има изобилие от рецепти. И понеже още сме на вълна Великден и в очакване на Гергьовден, ще ви предложа рецепта за агнешко каре. Вегетарианката Настя го сервира на гостите на ресторант "Клод Моне" сезон 2, епизод 3).
Продукти:
Агнешко каре (1 или 2 части от 8 ребра - зависи за колко души се приготвя ястието)
- пресен розмарин - 3-4 ч.л.
- прясна мащерка - 2 ч.л.
- нарязан чесън - 4 скилидки
- сол, черен пипер - на вкус
- зехтин - 3-4 с.л.
Приготвяне:
В отделен съд смесете с тази ароматна смес предварително нарязаните подправки: розмарин, мащерка, черен пипер, чесън и всяко агнешко парче. Поставете месото в найлонови торбички, добавете към тях зехтин. За да сте сигурни, че месото е достатъчно мариновано, препоръчително е да изстискате възможно най-много въздух от торбите. Месото може да се постави в хладилник за една нощ, но пликът трябва да се извади 1-2 часа преди готвене. Важно условие за получаване на крехко и равномерно изпечено агнешко е да се използва месо със стайна температура. Агнешкото месо можете да приготвите на фурна или на скара. Преди готвене увийте всяка кост в стреч фолио, за да не загори. Направете малки продълговати разрези по дължината на ребрата, така че месото до костта да се изпече добре.
Загрейте фурната до +200°C. Агнешкото месо се поставя върху фолио в тава за печене с месото нагоре, поръсва се със сол и черен пипер отгоре и се оставя във фурната за 7-10 минути. След това намалете температурата до +150°C и гответе още 10 минути, като обръщате ребрата няколко пъти. Времето за печене във фурната зависи от големината на агнешкото месо. Ако ребрата са малки, процесът ще отнеме 5-7 минути по-малко, отколкото при печене на голямо парче. Агнешкото месо е много крехко, така че трябва постоянно да следите как се пържи. Можете да проверите готовността на месото, като отрежете най-голямото парче. Когато ястието е готово, извадете решетката от фурната и покрийте с фолио за около 10 минути. Тогава месото ще къкри малко и ще стане още по-крехко. Преди сервиране нарежете на порции и сервирайте по 2-3 ребра на 1 човек.
