Д руго си е внучката да приготви закуската - това се превръща в празник в конака на Сеит Али (сериалът е „Моето име е Мелек“).
Леля Нефисе пита прислужницата как се е справила Дефне. „Не е свикнала, но ще я наглеждам“, обещава тя. Сеит Али е изненадан:
- Како, бухти ли има? Браво, браво, било ни писано да хапнем и закуска, приготвена от внучката. Благодаря ти, Господи, че ни дари с тези мигове. Благодаря ти, дъще!
- Добър апетит, дядо. Леля каза, че обичаш. Опитах се да ги направя, не знам дали съм се справила - скромничи Дефне.
- Да, да, с практиката ще се справяш все по-добре - поощрява внучката Сеит Али.
- Харесват ли ти, дядо?
- Да, много са вкусни
Закуската е истински ритуал. Пристига Махмут:
- Добро утро, има бухти за закуска?
- Племенницата ти ги е направила - хвали я Сеит Али.
- Кадрие, виж, има бухти, Дефне ги е направила - диалогът на масата вече става досаден. И тогава бременната Кадрие си показва рогата:
- Ох, не искам, повдига ми се, миришат ужасно!
- Дай ги, дай ги! - Сеит Али прибира чинията с бухтите.
А ето и как да ги приготвите - с практиката ще се справяте и вие все по-добре.
Продукти:
брашно - 220 г
яйца - 3 броя
кисело мляко - 3 суп. лъжици
сирене - 150 г
оцет - 1 чаена лъжичка
сол - една щипка
бакпулвер - 1 пакетче
масло - 80 г
олио за пържене
Приготвяне:
Разбийте яйцата, киселото мляко, оцета и бакпулвера. Добавете солта и разтопеното масло, но да не е много горещо, за да не се пресече сместа. Добавете натрошеното (намачкано с вилица) сирене и брашното.
Загрейте олио в подходяща тенджера (тиган). Загребвайте със супена лъжица или малък черпак от сместа и изсипвайте в сгорещеното олио, като гледате бухтите да не се допират една в друга, за да не се слепят. След като се зачервят от едната страна, обърнете от другата. Изпържените бухти наредете в купа. Отдолу може да разстелете кухненска хартия, за да попие мазнината.
Кристи Красимирова