П оследната вечеря на Алпай му излезе солена - налапа се с гювеч, приготвен от домакина Кенан, и го сви корема, а после умря. Нямаше как резултатът да е различен – гювечът изглеждаше красиво, но бе солидно гарниран с миша отрова. Която, както разбрахме от сериала „Моето име е Мелек“, се продава във всяка аптека.
Каквото и да си говорим – злодеите в турските сериали са по-симпатични от добряците, които поемат непрекъснато удари от съдбата с телешко изражение. Благодарният поглед на Алпай, докато се тъпчеше с отровния гювеч, съсипа качеството на образа, който изгради блестящо. А Кенан, който реши сам да се промени, след като се влюби до уши във Вилдан, си отмъсти за предателството. Записа признанието на Алпай и го остави на разследващите, до които лично подаде сигнал. А самият той, вместо да сподели гювеча с госта си, предпочете да се гръмне в главата. Ако финалът не ви допада, може да сготвите гювеча със същото старание, но да спестите отровата. Рецептата е от фейсбук групата „Турски вкусотии“. А за да не се налага да бъркате манджата с официален костюм, просто сложете всички съставки в тавата наведнъж и я пъхнете във фурната.
Продукти:
500 г месо (телешко или агнешко)
1 зелена пиперка
2 картофа
1 патладжан
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
2 домата
5 супени лъжици зехтин
1,5 супена лъжица масло
1 чаена лъжичка риган (или мащерка)
1 кафена лъжичка черен пипер
1 кафена лъжичка суха мента или джоджен
1 супена лъжица доматена салца (концентр. пюре)
1 чаена лъжичка сол
1-1,5 водна чаша гореща вода (200 мл)
Приготвяне:
Първо измийте добре всички съставки и ги нарежете на кубчета. На дъното на глинен гювеч разпределете парченца масло. Сложете лука и нарязаното на хапки месо отгоре.
В купа смесете доматеното пюре, солта, ригана (или мащерката), сухата мента и зехтина за соса и разбъркайте.
Добавете нарязаните зеленчуци в купата със соса и разбъркайте добре. Изсипете зеленчуците заедно със соса върху месото.
Добавете няколко лентички масло отгоре и залейте с гореща вода.
Навлажнете хартия за печене и покрийте продуктите в гювеча.
С парче фолио покрийте гърлото и част от стените на глинения съд.
(Ако нямате или не искате да използвате фолио, покрийте с две намокрени хартии за печене).
Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса около 2 часа.
Извадете и сервирайте гювеча горещ, с оризов пилаф и питка базлама.
Кристи Красимирова