0

М елек от „Моето име е Мелек“ е хванала здраво черпака и бърка ли, бърка. В кухнята нахлуват Керем и Икра.

- О, колко хубаво ухае – отбелязва Керем.

- Усети ли аромата на мляко с ориз? - пита Мелек.

- Мама е специалист. Разбира се, в момента го прави за Сеит Али, но може и да намажем – хленчи Керем.

- Браво, сине! Правя го за всички. Икра, между другото, този пуловер много ти отива.

- Благодаря, подарък ми е от леля Нефисе – изчервява се Икра.

- Не забравяй и мен, аз изградих имиджа ти – надува се Керем.

- Да, да. Керем ми помогна. Благодарна съм му, аз не разбирам от тези неща, нямам вкус – скромничи Икра.

- А ти си толкова хубаво и мило момиче. Каквото и да облечеш, ще ти отива – разубеждава я Мелек.

- Освен това харесвам как пазаруваш. Влизаш, харесва ти нещо и тръгваме. Дефне не е такава. Сякаш избира парцел, гледа, харесва, й, не й харесва, мери, чуди се, нищо не купуваме и си тръгваме... - ухажва я Керем.

- Да няма съвещание тук, какво правите? - в кухнята е влязла и леля Нефисе.

- Лельо, опитваме се да си направим резервация за мляко с ориз – казва с надежда в гласа Керем.

- Сеит Али ще изяде всичко, не се навъртайте – охлажда мерака му Нефисе.

- Добре, хубаво, така да е. Икра, да тръгваме, да не насилваме късмета си... - казва Керем. Двамата с Икра се оттеглят.

- Бейхан щеше да го направи, защо се товариш? - тревожи се лелята на Мелек.

- Лельо, готвенето ми липсва. Много обичам и аромата на мляко с ориз.

Докато двете разговарят, а Мелек продължава да бърка усърдно, ще ви предложим един популярен начин да приготвите сутляш у дома, защото, както казва Мелек, ароматът на млякото с ориз е неустоим.

Продукти:

Прясно мляко - 1 л

ориз - 3/4 ч.ч.

нишесте - 1 с.л.

ванилия - 1 пакетче

жълтъци - 2 бр.

захар - 3/4 ч.ч.

Приготвяне:

Оризът се слага да се вари с една чаена чаша вода. Вари се, докато водата се изпари, а зърната набъбнат. След това при непрекъснато бъркане се прибавя прясното мляко и захарта. Оризът с прясното мляко се оставя да се вари на малко по-слаб огън около 10-ина минути, като се внимава да не загори.

През това време отделно разбиваме нишестето, жълтъците и 1/2 чаена чаша вода. Добавяме ги с непрекъснато бъркане към ориза и изчакваме да ври около 5-10 минути. Поръсваме с ванилията.

Ако искате млякото с ориз да е съвсем по турски тертип, изсипете получената смес в подходяща купа от виенско стъкло, кексова форма, поставете я в тава с вода и печете на водна баня при температура около 180 градуса, докато получи златиста коричка. Поднесете леко охладено.