М елек от „Моето име е Мелек“ е хванала здраво черпака и бърка ли, бърка. В кухнята нахлуват Керем и Икра.
- О, колко хубаво ухае – отбелязва Керем.
- Усети ли аромата на мляко с ориз? - пита Мелек.
- Мама е специалист. Разбира се, в момента го прави за Сеит Али, но може и да намажем – хленчи Керем.
- Браво, сине! Правя го за всички. Икра, между другото, този пуловер много ти отива.
- Благодаря, подарък ми е от леля Нефисе – изчервява се Икра.
- Не забравяй и мен, аз изградих имиджа ти – надува се Керем.
- Да, да. Керем ми помогна. Благодарна съм му, аз не разбирам от тези неща, нямам вкус – скромничи Икра.
- А ти си толкова хубаво и мило момиче. Каквото и да облечеш, ще ти отива – разубеждава я Мелек.
- Освен това харесвам как пазаруваш. Влизаш, харесва ти нещо и тръгваме. Дефне не е такава. Сякаш избира парцел, гледа, харесва, й, не й харесва, мери, чуди се, нищо не купуваме и си тръгваме... - ухажва я Керем.
- Да няма съвещание тук, какво правите? - в кухнята е влязла и леля Нефисе.
- Лельо, опитваме се да си направим резервация за мляко с ориз – казва с надежда в гласа Керем.
- Сеит Али ще изяде всичко, не се навъртайте – охлажда мерака му Нефисе.
- Добре, хубаво, така да е. Икра, да тръгваме, да не насилваме късмета си... - казва Керем. Двамата с Икра се оттеглят.
- Бейхан щеше да го направи, защо се товариш? - тревожи се лелята на Мелек.
- Лельо, готвенето ми липсва. Много обичам и аромата на мляко с ориз.
Докато двете разговарят, а Мелек продължава да бърка усърдно, ще ви предложим един популярен начин да приготвите сутляш у дома, защото, както казва Мелек, ароматът на млякото с ориз е неустоим.
Продукти:
Прясно мляко - 1 л
ориз - 3/4 ч.ч.
нишесте - 1 с.л.
ванилия - 1 пакетче
жълтъци - 2 бр.
захар - 3/4 ч.ч.
Приготвяне:
Оризът се слага да се вари с една чаена чаша вода. Вари се, докато водата се изпари, а зърната набъбнат. След това при непрекъснато бъркане се прибавя прясното мляко и захарта. Оризът с прясното мляко се оставя да се вари на малко по-слаб огън около 10-ина минути, като се внимава да не загори.
През това време отделно разбиваме нишестето, жълтъците и 1/2 чаена чаша вода. Добавяме ги с непрекъснато бъркане към ориза и изчакваме да ври около 5-10 минути. Поръсваме с ванилията.
Ако искате млякото с ориз да е съвсем по турски тертип, изсипете получената смес в подходяща купа от виенско стъкло, кексова форма, поставете я в тава с вода и печете на водна баня при температура около 180 градуса, докато получи златиста коричка. Поднесете леко охладено.
Кристи Красимирова