0

С ериалът „Отчаяни съпруги” има много сюжетни линии, но едно не се променя - за някои от приятелките кухнята е мястото, където се развихрят дори повече, отколкото в леглото. Какво ще кажете да ги последваме?

Ананасов тарт Татен

Тарт Татен е известната френска "обърната" торта, чиято официална история води началото си от 1898 г. Такава торта беше изпечена от една от героините на „Отчаяни съпруги” - Бри ван де Кам. Тя дори научи приятелката си Габриел как да я приготвя, за да не я заподозре мъжът й.

Приготвянето на тази обърната върху подноса торта ще отнеме около 50 минути и е предвидена за 8 души. С риск да качите нивото на кръвната захар може да прекалите с нея. Тортата се оказва много нежна и може да се сервира както на празничната маса, така и просто докато пиете чай или кафе със семейството. И вместо ананаси, разбира се, можете да използвате всякакви други плодове.

Необходими продукти:

180 г масло

200 г пшенично брашно

150 г захар

2 бр. кокоши яйца

200 г заквасена сметана 20%

8 филийки консервирани ананаси

Карамел:

25 г масло

50 г захар

Начин на приготвяне:

1. Разтопете маслото в тиган, добавете захарта и когато карамелът тъкмо започне да променя цвета си, наредете ананасите. След това махнете от огъня и ги оставете да къкри, докато карамелът покафенее.

2. Докато се готвят, разбийте мекото масло със захарта за 5 минути, докато сместа побелее и стане по-пухкава (маслото трябва да се извади от хладилника половин час преди готвене и да се остави на стайна температура). Добавете първо яйцата, след това заквасената сметана и разбийте отново до гладкост.

3. Добавете бакпулвера и пресятото брашно и омесете гладко тесто.

4. Веднага след като ананасите са готови, ги прехвърлете в тава за печене (тя трябва да бъде леко намазана с масло).

5. С останалия карамел, докато се втвърди напълно и е в течно състояние, залейте ананасите.

6. Сложете тестото отгоре, изравнете и потупайте добре формата върху масата, за да излезе излишният въздух.

7. Печете сладкиша 30-40 минути на 180°C.

8. Готовата торта трябва незабавно да се обърне, докато карамелът стегне (просто поставете дъска за рязане плътно до върха на формата и завъртете формата рязко). След това оставете да се охлади малко и сервирайте.

Ньоки от Анджи Болен

Ньоки - с тази сладка дума италианците наричат ​​малките картофени кнедли с овална форма. Това е класическо италианско ястие. В поредицата е подготвено от героинята на един от сезоните - Анджи Болен.

Ньоките могат да се сервират като предястие със зехтин и пармезан или с доматен сос за паста като гарнитура или като основно ястие. Рецептата за това ястие е предназначена за 4 порции, ще отнеме половин час за приготвяне.

Необходими продукти:

3 картофа

2 чаши брашно

1 бр. яйце

1 г сол

Начин на приготвяне:

1. Сварете картофите в голяма тенджера с подсолена вода за 15 минути (не ги оставяйте да се разпаднат). Отцедете водата и пасирайте картофите.

2. Смесете картофеното пюре, брашното и яйцето, докато стане гладко тестото. Няма нужда да се меси дълго време като хляб. Оформете тестото на 2-3 см снопчета и ги нарежете на парчета с дебелина 1 см.

3. Сварете ньоките в голяма тенджера с вряща подсолена вода за 3-5 минути. Когато ньоките изплуват на повърхността, значи са готови, извадете ги с решетъчна лъжица, наредете в чинии и поднесете с любимия сос за паста или просто със зехтин.

Телешко оссобуко

Една от четирите главни герои от поредицата, Бри ван де Камп, сервира оссобуко (Ossobuco) за семейна вечеря във втората серия. Това е традиционно ястие от италианската кухня, което се приготвя от телешки джолан, нарязан на парчета с дебелина 3-5 сантиметра. Ossobuco на италиански означава "куха кост" (от италиански osso - "кост" и buco - "дупка"), тъй като самата кост, заедно с мозъка, който се счита за специален деликатес, е неразделна част от ястието.

Необходими продукти:

8 г. чесън

5 г. зелена целина

75 г стрък целина

75 г червен лук

150 г морков

250 г домати

900 г телешки джолан с кост (оссобуко)

50 мл слънчогледово олио

150 мл бяло сухо вино

Начин на приготвяне:

1. Обелете и настържете морковите на едро ренде; ситно нарежете лука; счукайте, обелете и нарежете на едро чесъна.

2. Нарежете долната част на целината на кръгчета, а зелената част на по-едро.

3. Изрежете дръжката на доматите, потопете ги във вряща вода за 30 секунди, изцедете водата, отстранете кожата от доматите, нарежете на ситно.

4. Запържете месото на силен огън в зехтин от всички страни за 5 минути до златистокафяво; прехвърлете го в тава за печене, посолете го и го поръсете с черен пипер.

5. В същия тиган запържете лука на умерен огън за 1 минута. Добавете морковите, целината, чесъна и гответе, като разбърквате, още 30 секунди. Добавете домати, сол, черен пипер, след 30 секунди добавете 150 милилитра сухо бяло вино и оставете да къкри на силен огън за 3 минути.

6. Прехвърлете зеленчуците в съда за печене при месото, покрийте с два слоя фолио, затворете добре формата и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 90 минути.

7. Разпределете месото със зеленчуците в чинии, полейте с останалия сок, поръсете с целина и сервирайте.