В кухнята на Бри Ван де Камп винаги мирише на изискан вкус, а тя самата не дава на пиле да прехвръкне до нейната територия. Освен в случаите, когато трябва да разбере намеренията на поредното си гадже.
В случая това е ченгето Чък Ванс и тя се нуждае от време, за да провери върху какво работи. Диалогът между тях:
- Мирише удивително, какво готвиш?
- Маринована тилапия със сос Беарнез. И китайско зеле. Ще ми помогнеш ли?
- Единственото, което разбрах, е помогнеш.
- Нищо особено, това е сос Беарнез. Трябват му десет минути постоянно бъркане
- Постоянно? Погледни се, идва ти отвътре
- Ще се преоблека. А ти не спирай да бъркаш десет минути. Ако ръката ти започне да се схваща, значи го правиш както трябва.
- Бри, мисля, че минаха десет минути.
- Не, продължавай да бъркаш, докато стане леко и пухкаво.
- Добре, не ме интересува колко време е минало. Това нещо не става по-пухкаво. И ми се схвана ръката, с която стрелям, така че ако утре изпусна престъпник, ти ще си виновна.
- О, извинявай. Дай да я разтрия.
А ето и как се приготвя всичко това.
Мариновани филенца
Продукти:
Тилапия - 500 г дребна (може да я замените с херинга)
морска сол - 500 г
черен пипер - 10 зърна
бахар - 5 - 6 зърна
розмарин - няколко стръка
дафинов лист - 2 - 3 листа
лук - 1 малка глава кромид
винен оцет - 200 мл
олио - 150 мл
Приготвяне:
Рибата тилапия се почиства от вътрешности, глави, перки и опашки, измива се и подсушава, след което се филетира. Филенцата, обилно наръсени с морска сол, се нареждат в подходящ съд с капак. Ако съдът е малък, рибните филенца се нареждат на пластове, като между всеки пласт риба се ръси обилно със сол. Най-отгоре отново се поръсва с останалата сол, съдът се захлупва и се прибира в хладилник за 12 часа.
След като това време изтече, филенцата тилапия се изтръскват от солта, изплакват се и се подсушават. Рибните филета се нареждат плътно в подходящ съд с капак, като между тях се слагат зърна черен пипер и бахар, дафинов лист, листенца пресен розмарин и ситно скълцан кромид лук. По желание може да добавите и наситнен копър или магданоз. Олиото леко се запържва и след като изстине, се смесва с оцета. В така приготвената марината за риба се добавя малко сол на вкус и с нея се поливат филенцата тилапия. Съдът се захлупва и рибата прибира в хладилник да се маринова за 24 - 48 часа.
Беарнез с яйца и вино
Продукти:
Оцет - 2 с.л.
бяло вино - 1/2 ч.ч.
яйца - 2 жълтъка
масло - 60 г
лук - 1 малка глава
естрагон - 2 стръка пресен или 1 с.л. лъжица
черен пипер
бял пипер
сол
Приготвяне:
Лукът се наситнява и се слага в тенджера да къкри заедно с оцета и виното на умерен огън. Когато оцетът изври напълно, тенджерата се маха от котлона и се оставя да поизстине. Маслото се разбива на водна баня със солта, пипера и естрагона и постепенно се прибавят жълтъците. Към тази смес започнете да добавяте охладената смес с оцета, като непрекъснато разбивате с тел. Трябва сместа да се сгъсти и да започне да лепне по лъжицата. Сосът се поднася с печени меса, варени яйца и др. По желание сосът се подправя с лимонов сок и бял пипер.
Кристи Красимирова