0

Е да Йълдъз (Ханде Ерчел) има сложни взаимоотношения със Серкан Болат (Керем Бюрсин). И макар изобщо да не изглежда като момиче, което се застоява в кухнята, тя е наясно, че мъжете се нуждаят от специални грижи. Сюжетът се оплита още повече, когато Серкан получава ретроградна амнезия. Но в крайна сметка всичко в турските сериали си се намества. А докато чакаме това да се случи или си припомняме отделни сцени, нека да изпробваме и някои от рецептите, които се споменаваха там.

Тайната е в рязането

Главният герой, работохоликът Серкан, освен всичко друго изпитва ужасен страх от мръсни зеленчуци, което обаче не му пречи да яде традиционната турска салата кашик. Приготвя се много просто, така че може да стане редовен гост на вашата маса.

Съставки:

червени домати - 150 г

жълти домати - 150 г

магданоз - 1 връзка

червен лук - 1 бр.

краставица - 1 бр.

зехтин - за дресинга

лимон - ½ парче, сок

лют червен пипер - на вкус

сол на вкус

Съдейки по продуктите, това е обикновена зеленчукова салата. Но рязането решава всичко. Краставиците и доматите трябва да бъдат нарязани на малки еднакви кубчета (начинът, по който обикновено нарязвате съставките за руската салата). В идеалния случай доматите са няколко разновидности - червени и жълти, розови и полузелени. По един от всеки тип.

Със сок от нар

2 бр. краставици

2 бр. домати

1 бр. кромид лук

2 бр. чушки севрия

1 бр. лимон

1 връзка магданоз

зехтин

сок от нар

сол

сумак

лют пипер

Както вече казахме, всички продукти се нарязват на много ситно и се овкусяват. Салатата кашик се яде директно с лъжицата. И свършва за отрицателно време.

Сладко изкушение

Зад това странно име – дондурма, се крие автентичен турски сладолед - той се различава от обикновения по състав и текстура. Приготвянето му у дома е лесно, основното е да намерите съставките. В допълнение към козето мляко ще ви трябва нещо, което сгъстява дондурмата. И това ще наложи да наминете към пазара за някои по-екзотични съставки.

Съставки:

козе мляко - 500 мл

захар - 170 г

ванилова захар - 1 пакетче

салеп на прах - 2 ч. л.

Изсипете млякото в съд с незалепващо покритие. Сложете на среден огън. Добавете салепа и захарта и разбъркайте, докато се разтвори напълно. Постепенно млякото ще стане подобно на тестото за палачинки. В краен случай салепът може да се замени с нишесте – 4 ч.л. за 0,5 л мляко. Добавете ванилова захар и продължете да бъркате. За по-бързо и лесно охлаждане, поставете съда в голяма тенджера с ледена вода.

Изсипете охладената смес в съд, затворете плътно капака и поставете във фризера за 4 часа. На всеки час се вади и отново се разбърква. Когато разбърквате дондурмата за последен път преди сервирането, можете да добавите горски плодове, парчета плодове, стафиди или ядки.

На моминското парти

В Турция има традиция да се провежда нощта на къната - това е името на моминското парти в навечерието на сватбата с много красиви ритуали. Булката освен всичко друго трябва да почерпи всички момичета с шербет, за да бъде бракът наистина щастлив.

„Почукай на вратата ми“ също не мина без шербет. Но да не бъдем педанти – ще минем без хапчета за сън в него, нямаме нужда от тези страсти. Можете да приготвите шербет от всякакви плодове, като добавите розови листенца или хибискус и подправки.

Съставки:

вода – 2 л

лимон - 1 бр.

Захар – 250 г

хибискус - 5 супени лъжици

карамфил - 1 ч.л.

канела - 2 пръчици

дафинов лист - 2 бр.

корен от джинджифил - на вкус

мента - по желание

Налейте вода в тенджера, добавете хибискус и захар, нарежете лимона на тънки кръгчета - и също ги бухнете там. Добавете всички подправки и сложете на среден огън. Оставете да заври - и веднага отстранете от огъня. Прецедете шербета през цедка и оставете да изстине.

Това е всичко, сега можете да имате Ден за пиене на шербет. Дори ако все още не сте намерили своя Серкан.