Т айните в сериала „Предателство“ се преглъщат по-лесно с хубава храна. Съдия Гюзиде още не е разбрала, че дъщеря й Ойлюм я лъже и вместо за Амстердам се гласеше да отпътува за САЩ, където ще се отдаде на страстта си – танците.
Пътуването за момента се осуети, тъй като временно трябва да преустанови танците. Но докато се гласеше да се сбогува с майка си, Ойлюм й написа писмо и поръча меню за последната им вечеря преди заминаването:
- Мамо, сетих се нещо, Зейнеп понякога ги прави – онези сармички с булгур, тя ги прави много люти, слага и още нещо. Ще й кажеш ли да направи?
- Добре, ще й кажа, ти не закъснявай – заръча съдия Гюзиде.
Ето как да приготвите такива сармички, като подлютяването ще е по ваш избор. И не е задължително да се сбогувате, след като ги излапате:
Продукти:
40-50 бр. лозови листа (от буркан или от фризера)
1 ч.ч. фино смлян булгур
1 глава ситно накълцан лук
2-3 скилидки чесън, ситно нарязани
1 ч.л. кимион (смлян)
1 ч.л. суха мента (или джоджен)
1 ч.л. сумак (за лека кисела нотка)
Сол и черен пипер на вкус
Сокът от 1/2 лимон
Около 50-60 мл зехтин или олио
2-3 с.л. ситно нарязан магданоз
Гореща вода или зеленчуков бульон
Приготвяне:
Ако използвате пресни лозови листа, ще се наложи да ги бланширате за кратко във вряща подсолена вода, докато омекнат. Ако са консервирани, изплакнете ги обилно, за да отстраните излишната сол. Оставете ги да се отцедят.
Междувременно пригответе плънката – за целта загрейте половината от зехтина (олиото) в дълбок тиган и задушете лука и чесъна, докато омекнат и пуснат аромати. Добавете булгура и разбъркайте няколко минути, за да се запържи леко. Добавете кимиона, ментата, сумака, щипка сол и черен пипер. Разбъркайте, докато подправките се разнесат равномерно. Долейте чаша гореща вода или бульон и гответе на слаб огън, докато булгурът набъбне, но все още не е напълно сварен. Течността трябва почти да се абсорбира.
Свалете от огъня и добавете магданоза, лимоновия сок и останалия зехтин.
Върху всеки лозов лист сложете по 1 ч. л. от булгура и навийте стегнато на рулце. Наредете сармичките в тенджерка на няколко реда, залейте с гореща вода или бульон, отгоре поставете чиния, за да не се надигнат и развият. Варете на слаб огън около 30-40 минути, докато булгурът се свари напълно. Следете течността да не се изпари и сармичките да не залепнат за дъното на тенджерката.