Й омит от „Предателство“ не спира да експериментира в кухнята. Сега си пада по гозби от Далечния изток и тормози семейството си с тях. Съдия Гьозиде не си пада по суровата сьомга и се чуди как да се измъкне от вечерята, но Йомит е надъхан да направи най-доброто суши. Поседнал удобно, той раздава нареждания на домашната прислужница Зейнеп, която непрекъснато поучава как е правилно да се готви. Тя също не е ентусиазирана от рецептата, която упорито нарича шуши вместо суши. Опитва се да разубеди Йомит да направят шуши по турски и да запекат малко сьомгата, вместо да я слагат сурова, но той е категоричен, че няма нищо да се променя. Ето го и диалога, който двамата водят:
- Оризът изстина ли?
- Изстина, изстина. Обаче, послушай ме, да запечем малко сьомгата.
- Зейно, това е суши, ще го приготвим по рецептата.
- Е, ще бъде шуши по турска рецепта.
- Шуши ли? Какви ги говориш, за бога, Зейно. Чуй ме: су-ши.
- Су-ши.
- Сьомгата е съвсем прясна, купих я рано сутринта. В сигурни ръце сте, не се безпокой.
- Какъв е този ориз?
- Японски ориз, вътре има оризов оцет. И много нишесте.
- Най-хубав е оризът балдо.
- Зейно, моля те, за бога! От сутринта ми наду главата. Мотивацията ми отиде на кино.
- Звъни се, отивам да отворя.
- Добре, отвори... Браво на теб, Йомит, много те бива в готвенето, кой каквото ще да казва!
Оставяме Йомит да се хвали самичък на глас, а преди в къщата на съдия Гьозиде да нахълта гостенката, която ще покани Йомит да стане шеф, тоест главен готвач, ще спретнем едно суши със сьомга. Може и шуши, както го нарича Зейнеп.
Продукти:
ориз - 1 ч.ч.
листа за суши
краставици - 1 бр.
моркови - 1 бр.
рулца от раци - 3 бр.
сьомга - 200 г
оцет - оризов
Приготвяне:
Оризът се вари до готовност във вода при съотношение 1:1. След като е готов, се поръсва с оризовия оцет и се оставя за малко да попие. Краставицата, морковът и рулцата от раци се режат на лентички. Върху дървена рогозка за суши се разстила едно листо, отгоре се слага от ориза (Йомит го наръси в средата на листа, работи с ръкавици) и се добавят продуктите на редове – краставица, сьомга, рачешко рулце, моркови. Плънката може да е и друга, важен е принципът, който е винаги един и същ. Загъвате стегнато на руло и намокряте лекичко края на листото, за да залепне. Реже се с мокър нож и се сервира със соев сос.
