М ай не й е сезонът на тази супа точно сега, но в сериала „Предателство“ тези неща нямат значение. Ако някой още се чуди за какво го бива изобщо загубения брат на съдия Гюзиде – Юмит, отговорът е ясен – може да води кулинарно шоу. Ще опитва, примлясква и критикува на воля. Това май му е коронният номер в сериала. Иначе по професия е химик и даже правеше сполучлив крем от охлюви, но през повечето време се навърта в кухнята. А тя е територията на домашната помощничка на Гюзиде – Зейнеп или Зейно, както господарката предпочита да я нарича. Въпреки че е отлична готвачка, батко Юмит винаги й търси кусури. Като при супата, която сервира в един от епизодите.

- Тиква ли си сложила в супата от леща?

- Да, малко.

„Много вкусна е станала, нали Юмит?“, пита Гюзиде. Следва неловко мълчание и Юмит се намесва отново: „Супер, супер, много оригинално... Но другия път сложи по-малко сметана“.

Гюзиде не издържа: „Престани, Юмит, за Бога. Поне веднъж похвали нещо, без да критикуваш“. Отговорът на Юмит: „Не критикувам, како, само съветвам“. Диалогът може да продължи, но Зейнеп решава да сложи край: „Не, не, госпожо Гюзиде, батко Юмит е прав, сметаната е в повече“. А вие си правете сметката колко да сложите. За да не прекалим с мерките, нарочно не посочваме количеството.

Продукти:

леща - 1 ч.ч. белена (червена)

тиква - 1 ч.ч. почистена и нарязана на кубчета

лук - 1 бр.

чесън - 1 скилидка

къри - 1 щипка

кимион - 1 щипка

чубрица - 1 щипка

зелен лук - 1 стрък перата

червен пипер

вода - 4 ч.ч.

сметана – на вкус

Приготвяне:

Измийте и отцедете лещата. Нарежете лука на ситно. В тенджерка налейте олио (3-4 с.л.). Добавете лука и скълцаната скилидка чесън. Разбъркайте, нека се позапържат. Добавете нарязаната тиква и отцедената леща, наръсете с къри, кимион и чубрица. Налейте 4 чаени чаши топла вода и оставете супата да се вари до омекване на лещата. Посолете. Оставете да къкри още малко на огъня и оставете супата да се поохлади. Пасирайте и ако се налага, добавете още малко вода и отново сложете да ври малко. Сервирайте със зелен лук, червен пипер и малко сметана. Не прекалявайте, както посъветва батко Юмит.