К огато не стои авторитетно в офиса на адвокатската си кантора и не хвърля боб кой ще я прецака за пореден път, съдия Гюзиде Йенерсой (Вахиде Перчин) от сериала „Предателство“ инспектира кухнята. Въпреки че няма много клиенти, адвокатката поддържа лукса, на който се е радвала, преди да бъде предадена от съпруга си Тарък. Тя си има и домашна помощничка – Зейнеп. Но най-често в кухнята, препасан с престилка, се вихри брат й Юмит Йозгюдер, който си няма друга работа и готви ли готви. Гурме готвач, както отбеляза дъщерята на Гюзиде – Ойлюм, която не й е точно дъщеря, защото е била разменена при раждането в болницата. Но това е дълга история. В момента надничаме над рамото на съдия Гюзиде, за да видим на какво се възмущава. Тя е ядосана, защото масата е претрупана с ястия, а чака на гости само един човек – Кахраман, братовчед на съпруга на Ойлюм Бехрам, който е в кома, а докато лекарите не дават надежда да излезе изобщо от това състояние, роднината, който му е като брат, пък се влюби в жена му. Увъртяна работа. Та съдия Гюзиде пита какво толкова, че ще идва Кахраман – да не е падишах, а Юмит се оправдава, че не иска да се излагат, защото Кахраман е направил много неща за Ойлюм. Съдия Гюзиде смята, че трапезата е султанска. Въпреки това се изкушава да попита какъв е десертът. Прислужницата Зейно отговаря: сутляш на фурна. И Гюзиде грейва, защото това е любимият й десерт. А ние вече бъркаме мляко с ориз на котлона, като внимаваме да не загори – точно както въртеше лъжицата и Юмит. Да ни е сладко!
Продукти:
прясно мляко - 1 л
ориз - 1/2 ч.ч.
захар - 3/4 ч.ч.
царевично нишесте - 1 с.л.
жълтъци - 2 бр.
ванилова есенция - 1 с.л. домашна
канела
Приготвяне:
Оризът се слага в тенджера с чаша вода от 250 мл. Варим с бъркане, докато водата изври. Изсипваме в млековарка или в съд на водна пара. Прибавяме прясното мляко и захарта. Държим на котлона още 10 мин., след като заври. Нишестето се разбърква с жълтъците и 100 мл вода. Добавяме го към млякото и бъркаме непрекъснато, докато заври. След още десет минути на котлона добавяме ванилията и отново разбъркваме. Изсипваме сместа в глинени купички, които нареждаме в тава. Наливаме вода до средата на купичките. Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса, докато хване златисто-кафява коричка. Вадим от фурната и покриваме купичките с чинийки, за да не изсъхне. Сервираме сутляша охладен, може да поръсим отгоре с канела.
