В къщата на госпожа Муаля в сериала „Предателство“ добрата кухня се цени. И когато се хапва, се хапва здраво – нещо, с което капризната гостенка Зеннуре не иска да свикне. Поседнала на дивана – любимо занимание на повечето жени в турските сериали, които рядко четат книги, не гледат телевизия, не бродират и само в изключителни случаи може да ги видим да въртят иглите. Те седят на диванчето, кръстосали крак връз крак, и размишляват, често на глас. А присъщо на гостенките е да командват прислугата в чуждия дом, в който са се разположили. Зеннуре прави точно това, интересувайки се от менюто. Прислужницата започва да изрежда: турска сватбена супа, джолан, лозови сарми, пилаф и реване. Зеннуре я прекъсва:
- Супата е с месо, нали?
- Тази супа без месо не става.
- Тук не се готви нищо без месо - мрънка Зеннуре. - Няма ли зеленчуци?
- Ще направим салата.
- Не е същото, зеленчуците трябва да са сготвени.
Дочула претенциите на гостенката, госпожа Муаля се намесва и съветва Зеннуре да се погрижи сама за себе си: „Броколи ли ще вариш, какво ли... Каквото и да правиш, седи си в ъгъла и си яж.
Докато Зеннуре реши какви треволяци да хапне, ние вече подготвяме прословутата турска сватбена супа – с много месо. Вегетарианците да си стоят в ъгъла!
Необходими продукти:
- 500 г телешко месо (шол) – може и агнешко
- 1 кг телешки кокали
- 1 голяма глава лук
- 1 голям морков
- 2 с.л. брашно
- 3 жълтъка
- сокът от 1 лимон
- 2 ч.л. сол
За запръжката:
- 4 с.л. краве масло
- 1 с.л. червен пипер – лют по желание
Начин на приготвяне:
Месото и кокалите се слагат в тенджера на силен огън и се налива вода, колкото да ги покрие. Добавят се ситно нарязаните лук и морков и солта. Когато заври, се отпенва и се оставя да се вари на средна температура за 3 часа, докато месото омекне и започне да се отделя от кокала. Бульонът се прецежда в друг съд, месото се нарязва на ситно и се слага в течността.
Маслото се разтопява в касерола и в него се запържва брашното. При постоянно бъркане се прибавят 3 чаши бульон. Сосът се изсипва в супата и се оставя за малко да поври.
Жълтъците се разбиват с лимоновия сок. Постепенно се налива от горещия бульон, след което сместа се изсипва обратно в тенджерата. Разбърква се и се слага месото.
Маслото за запръжката се разтопява и в него се запържва счуканият червен пипер. Супата се залива непосредствено преди сервирането й.
