К огато не прави глупости и не се държи като идиот, вуйчо Юмит, братът на съдия Гюзиде от сериала „Предателство“, може да е дори симпатичен.
Разбира се, ефектът е краткотраен. Още в следващия епизод той ще поправи нещата и ще накара зрителите да се чудят докъде може да стигне в тъпотията си. Но водени от желанието да намерим и изтъкнем доброто у него, се връщаме към онзи епизод, в който вуйчо Юмит отива при Селин и Ойлюм с няколко пълни торби. Официалният предлог за посещението му е, че иска да приготви на момичетата пилаф с артишок. Но Ойлюм разкрива истинския му замисъл, след като вижда препаратите за почистване, които се подават от пликовете. Следва забавен диалог:
- Вуйчо, какво си направил?
- Ще ви сготвя пилаф с артишок.
- В пилафа ли ще сложиш този препарат?
- Няма ли да измиете съдовете след вечеря? Боже мой!
- Уж само ще си сготвиш, а си донесъл пет торби с храна
- Стига, стига, стига приказки. Хайде, приберете това!
Докато момичетата прибират продуктите, запретваме ръкави и ние, за да приготвим пилаф с артишок. Ще добавим и малко пушена сьомга, за да стане още по-вкусен.
Продукти:
Ориз - 190 г суров, продълговат
артишок - 160 г консервиран
пушена сьомга - 90 г
лук - 1 глава
чесън - 1 скилидка
бульон - 630 мл пилешки
кашкавал - 2 с.л. настърган
дафинов лист - 1 бр.
черен пипер
сол
магданоз – няколко стръка, нарязан на ситно
олио - 3 с.л.
масло – 1 бучка
Приготвяне:
Загрейте олиото и задушете 4-5 минути ориза до прозрачност. Добавете пресования чесън и пържете още, като разбърквате и внимавате да не загори. Налейте пилешкия бульон, добавете дафиновия лист и намалете котлона, за да къкри на тих огън. Ще са ви необходими около 25 минути, докато оризът поеме цялата мазнина.
Отстранете дафиновия лист, добавете малко масълце и настъргания кашкавал.
Поръсете с парченца пушена сьомга и отцедения артишок, разбъркайте, поръсете с пресен магданоз и поднесете.
