0

Д енят на благодарността не е сред традициите, които приватизирахме, но пък в сериала „Приятели“ имаше много кулинарни изкушения. И сега ви предлагаме част от тях.

Започваме с десерта, който Рейчъл направи. Не е задължително да я следваме, ако не искаме да отиде в кофата. Затова още в началото поставяме условие – без кайма и без грах. Всъщност и Рйчъл щеше да се справи, ако страниците на готварската книга не се бяха слепили и така между продуктите за десерта се появиха натрапници.

За правилната рецепта ни трябват готови бисквити или бишкоти (или да си спретнем такива със 120 г захар + 90 г брашно + 3 яйца + 1 с. л. гореща вода + 1 с. л. бакпулвер). Трябват ни още пресни малини или ягоди (400 гр.); крем (500 мл сметана + 200 г захар + 4 жълтъка + 50 г брашно + 1 г ванилия); мармалад или желе (500 гр.); гъста сметана (300 мл) - подсладете и разбийте добре; ликьор (75-80 мл).

В дълбока прозрачна купа начупете бисквитите на парчета по 1-2 см, наредете по дъното и напоете с ликьор. Сложете горските плодове, върху тях - крема, след това мармалада (желе). След това - отново бисквити, горски плодове, крем, желе. Слоевете могат да се повтарят колкото желаете или докато формата се запълни. Оставете в хладилника за 2 часа. Гарнирайте щедро с бита сметана и горски плодове преди сервиране.

С какво още си угаждат празнично приятелите от „Приятели“?

Пуйка. Кралицата на празничната маса. Това е ястието, което Моника приготвя за всеки Ден на благодарността. А веднъж не само сготви пуйка, но и я сложи на главата си - ако сте гледали сериала, разбирате за какво става въпрос. Ако не сте го гледали, силно препоръчваме да гледате поне този епизод (сезон 5, епизод 8).

Сос от червени боровинки. Сосът от червени боровинки в един от епизодите е приготвен от Чандлър. Той толкова изнерви Моника с молбите си да й помогне да свърши нещо в кухнята, че тя му възложи „една много важна задача“ – да приготви соса за пуйката.

Деликатно картофено пюре. Картофеното пюре е класическа гарнитура за печена пуйка. В един от епизодите обаче приятелите молят Моника да сготви три вида картофи, защото всеки обича да яде картофи по свой начин.

Овчарски пай. Това всъщност е другата половина от рецептата от залепените страници на готварската книга, която Рейчъл реши да използва за Деня на благодарността. Баницата по нашенски се приготвя от кайма, консервиран грах и картофено пюре. Каймата се запържва, след това се задушава в доматен сок, след което се подрежда в тава за печене. Върху нея се поставя зелен грах, а отгоре всичко това се покрива с „шапка“ от картофено пюре.