Х раната играе важна роля в „Приятели”. Джоуи я обича толкова много, че не е склонен да я споделя с никого. А Рос полудя, когато го лишиха от любимия му сандвич с пуешко, който представихме в предишния брой на „Златно време/Телеграф”. Както и чийзкейкът, който Рейчъл и Чандлър ядоха директно на пода.
Някои от епизодите в сериала са центрирани около някакъв вид ястие. А лазанята е основното кулинарно изкушение в първия му сезон. Например, когато Моника готви лазаня за вечеря с родителите си и моли Рейчъл да й помогне с готвенето, но тя случайно изпуска сватбения си пръстен в лазанята. А няколко серии по-късно Моника приготвя една дузина лазани за леля си Силвия, докато разбере, че тя не желае лазаня с телешка кайма, а вегетарианската й версия.
Ако и вие не знаете какво точно предпочитате, имате възможност да пробвате между няколко варианта. Така няма да е необходимо да се чудите какво да правите с толкова много храна, приготвена наведнъж.
Болонезе
Ако искате да изненадате близък и скъп човек или пък гостите си, ще можете да го направите с помощта на тази рецепта. Ако приготвите лазаня със сос болонезе, можете да сте сигурни, че вашето ястие няма да остане без внимание. Сочните слоеве лазаня, напоени със сос, ще бъдат запомнени дълго време както от вашите близки, така и от вас. Това ястие е подходящо както за готвене на празничната трапеза, така и за всекидневното меню. Сервирайте го горещо и ще искате да го готвите отново и отново!
Продукти
Телешко месо - 400 г
Свинско месо - 300 г
Пилешко филе - 300 г
Лук - 1 бр.
Морков - 2-3 бр.
Домат - 3 бр.
Копър - 1 връзка
Магданоз - 1 връзка
Босилек - 2 листа
Пшенично брашно - 70 г
Мляко - 150 г
Масло - 50 г
Кори за лазаня
Зехтин
Риган
Смлян червен пипер
Сол
Сирене "Пармезан" - 200 г
Чесън - 3 скилидки
Приготвяне
1. Запържете лука в тиган, след което добавете настърганите моркови. Пържете до златисто кафяво.
2. Свинското, телешкото и пилешкото филе се нарязват на ситно. Добавете ги в тигана с лук и моркови.
3. Нарежете доматите на ситно. Най-добре е да ги обелите.
4. Добавете доматите към сместа. Може да добавите доматено пюре.
5. След това добавете нарязан копър и магданоз, както и подправки на вкус.
6. Пристъпваме към оформянето на лазанята. На дъното на формата наредете корите за лазаня, след което изсипете приготвения сос болонезе. Застелете с кори за лазаня и редувайте така, докато сосът свърши.
7. Време е да приготвите и соса бешамел. За да направите това, разтопете маслото и разбъркайте в брашното. След като сте смесили цялото брашно, добавете прясното мляко и оставете да закъкри.
8. Когато сте оформили напълно вашата лазаня със сос болонезе и кори за лазаня, добавете сос бешамел и поръсете със сирене.
9. Печете лазанята във фурната на 220 градуса за 20 минути. След това намалете градусите на 180 и оставете за още 10 минути. Сервирайте ястието горещо.
Зеленчукова
Класическата рецепта за лазаня е известна. Но не всеки е запознат с рецептата за зеленчукова лазаня, която можем да приготвим сега с патладжан, тиквички, моркови и лук. Разбира се, както и в класическата рецепта, ще използваме кори за лазаня. Соса бешамел ще заменим с обикновена извара.
Продукти
Домати в собствен сос - 400 г
Морков - 1 бр.
Лук - 1 бр.
Тиквичка – половин
Патладжан - половин
Гъби - 3 бр.
Сол – на вкус
Млян черен пипер – на вкус
Щипка захар
Подправки на вкус
Чесън - 1 скилидка
Извара - 150-200 г
Кори за лазаня - 8 бр.
Приготвяне
1. Нарежете лука и моркова на кубчета и ги изсипете в предварително загрят тиган с растително масло.
2. Нарежете на кубчета патладжана и тиквичките. Също така по желание добавете и гъби, също нарязани.
3. След като лукът и морковите се запържат, добавете в тигана тиквичките и патладжана. Добавете сол и черен пипер, подправки, чесън на вкус.
4. Добавете доматите в собствен сок и 100 мл вода в тигана.
5. Започнете да оформяте лазанята. Отдолу разпределяте плънката, върху нея слагате кора за лазаня, намазана с извара, която сте посолили предварително.
6. Сложете втория блат лазаня върху изварата.
7. Намажете последния лист с извара и поръсете със сирене.
8. Печете лазанята във фурната за 40 минути на 200 градуса. Сервирайте гореща.
От тиквички
Всички знаят, че за да се направи лазаня, са необходими специални кори. Но в тази рецепта ще заменим корите със зеленчуци. По-конкретно, ще използваме тънко нарязани тиквички, които да служат като за разделяне на слоевете лазаня. Въпреки че тази лазаня няма да включва любимите италиански листове паста, тя все пак е вкусна и сочна и ще ви допадне.
Продукти
Тиквички - 2 бр.
Растително масло - 2 с.л.
Лук - 1 бр.
Чесън - 5 скилидки
Свинска и телешка кайма - 0,5 кг
Италиански билки и сол на вкус
Щипка захар
Млян черен пипер на вкус
Доматена паста - 1 суп. л.
Дафинов лист - 1-2 бр.
Домати в собствен сок – 400-500 г
Сметана - 400 г
Кашкавал - 300 г
Яйце - 1 бр.
Магданоз
Приготвяне
1. Нарежете тиквичките на тънки ленти с нож, или използвайте белачка за картофи. След това ги поръсете със сол, сложете ги в дълбок съд и оставете за час.
2. Нарежете лука на ситно и го запържете в тиган с две супени лъжици растително масло. Когато лукът пусне сок, добавете каймата и също я запържете.
3. Добавете сол, черен пипер и италиански билки на вкус.
4. Изсипете доматите, добавете чесъна и дафиновия лист.
5. Междувременно изсипете сока, изтекъл от тиквичките, изплакнете обилно с вода и подсушете със салфетка.
6. Изсипете заквасената сметана, яйцето, магданоза и част от сиренето в отделен съд. Сложете сол на вкус.
7. На дъното сложете част от готовия сос от сметана и кашкавал, след което разпределяте тиквичките и изсипете каймата.
8. Отново засипете каймата с част от соса. Повторете тези стъпки, докато плънката свърши. След това поръсете с кашкавал.
9. Печете във фурната на 180 градуса за 40-60 минути до златисто кафяво. Добър апетит!
Кристи Красимирова