0

 Това е най-добрият сандвич в света – сочен и апетитен. Същият сандвич, заради който Рос от сериала „Приятели” изкрещя така, че цял Ню Йорк го чу. Да не повтаряме какво точно каза...

Сандвичът на Рос, който днес ви сервираме в „Златно време/Телеграф”, беше с пуйка, останала от Деня на благодарността. Моника направи сандвич от тази пуйка по нейна тайна рецепта, а Рос толкова много хареса този сандвич, че когато един от колегите му го изяде, той изтрещя.

„Аз съм на 30 години, разведен съм два пъти и този сандвич е най-хубавото нещо в живота ми в момента! А някой изяде най-доброто нещо в живота ми!“, избухна Рос.

Тайната на сандвича всъщност е проста: в средата му има допълнително парче хляб, напоен със сос, което придава сочност на сандвича или, както казва Рос, влага. Всъщност Рос нарече този резен хляб овлажнител.

За най-вкусния сандвич на света са ви необходими:

- бял хляб за тост - 3 филийки

- пуешко филе

- растително масло

- сухи билки

- сол, черен пипер - на вкус

- домашна майонеза или друг сос

- любими зеленчуци (пресни или мариновани)

маруля

Изсушете пуешкото филе с домакинска хартия. Натрийте със сол, черен пипер и сухи билки, намажете с растително масло от всички страни. Увийте го във фолио и го пъхнете във фурна, загрята до 200 градуса, за половин час. След това изваждате филето, развивате го внимателно и изсипвате получения сок в отделен съд. Пуешкото се охлажда малко и се нарязва на филийки.

Накиснете една филия хляб в соса, останал от пуйката. Намажете останалите две парчета с домашна майонеза. Ако не обичате майонеза, пригответе някакъв алтернативен сос. Върху всяко парче хляб поставете нарязана пуйка и зеленчуци. Отгоре слагате парче хляб, напоено със сос, и го захлупвате с друго парче хляб - разбира се, с плънката надолу.

Друг вариант на сандвича е да вземете три филийки и да препечете две от тях в тостер или в тиган без масло. Третата потапяте от всички страни в соса, останал от печената пуйка.

След това глобявате сандвича. Намажете оставеното встрани парче хляб с любимия си сос (може да бъде доматен сос или домашна майонеза, къри сос, заквасена сметана или чеснов сос). Върху долната питка се слагат филийки печена пуйка, отгоре листа от маруля. Покрийте с парче овлажнител (филията, напоена със сос), поставете друг лист маруля и зеленчуци отгоре: пресни или кисели краставици, пресни домати, чушки, червен лук. По желание може да добавите и препечен бекон. Отгоре сложете третата филия хляб.

Чийзкейк

В сезон 7, епизод 11, Рейчъл и Чандлър случайно изяждат чийзкейк, който им е доставен погрешка. Той се оказва толкова вкусен, че те не се притесняват да го изядат направо от пода. А сега вие може да ги последвате.

За блата:

- брашно - 250 г

- пудра захар - 200 г

- масло – 150 г

- жълтъци - 40 г

- лимонова кора - 1/2 лимон

- щипка сол

За пълнене:

- крема сирене – 250 г

- сметана - 50 г

- течна сметана 33% - 50 мл

- захар - 100 г

- яйца - 2 бр.

- екстракт от ванилия - 0,5 ч. л.

Настържете лимоновата кора в блендер. Изсипете в него пудрата захар, добавете жълтъците и щипка сол. Разбъркайте, добавете омекналото масло, разбийте всичко добре.

Към разбитата маса постепенно се добавя пресятото брашно и се замесва гладко хомогенно тесто. Готовото тесто увийте в стреч фолио и охладете за поне час.

Пригответе пълнежа за чийзкейка. Сложете крема сиренето в отделна чиния, добавете към него заквасена сметана, захар и половин чаена лъжичка ванилов екстракт. Разбъркайте с кухненска бъркалка.

Добавете яйцата едно по едно, като разбърквате добре след всяко.

Постелете 18 см форма за печене с хартия за печене. Извадете тестото от хладилника, разточете и изрежете кръг малко по-голям от формата. Сложете тестото на дъното на формата, оформете стените. Поставете пергамент отгоре, върху който изсипете грах, ориз или елда - това е необходимо, за да не се увеличи тестото по време на печене.

Сложете формата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете около 15 минути. Извадете формата от фурната, отстранете пергамента с "тежестите” и върнете тестото във фурната за още 5-7 минути.

Поставете плънката във формата с тестото.

Поставете формата за чийзкейк в голям термоустойчив съд. Налейте топла вода в този съд. Печете десерта в предварително загрята на 150 градуса фурна за 1 час и 20 минути.

Извадете чийзкейка от фурната и охладете на стайна температура за около час. Оставете да престои една нощ.