0

Ш ерлок Холмс и д-р Уотсън се разхождат из долината.

Изведнъж чуват нечовешки вой.

- Какво става, Холмс? Да не е пак Баскервилското куче?

- Няма страшно, Уотсън. Пак дават на сър Хенри овесена каша за закуска.

Елементарно, Уотсън! Разбира се, че Шерлок Холмс щади стомаха си. Особено когато е ангажиран с тежък случай, който без съмнение ще разкрие.

Овесена каша – това е верният отговор, за който не се налага да се ползва методът на дедукцията. Приготвя се елементарно. За целта ви трябват:

- Овесена каша - една чаша

- Вряща вода - 2 чаши

- Захар - на вкус

- Мляко - 70 милилитра (една трета от чаша - малко по-малко)

Залейте овесените ядки с вряла вода, оставете да престои 5-7 минути, след това добавете млякото и захарта, оставете да заври и оставете да къкри, докато омекнат за 7-10 минути!

И все пак, ако вашите предпочитания са по-близо до вкуса на Хенри Баскервил и не искате да се случи като във вица в началото, можете да утолите глада с някоя по-традиционна закуска за английските джентълмени. Ето как:

Необходими продукти

- Бекон – 50 г

- Лук - 1/3 средно голяма глава

- Овесени ядки (продължително варене) – 50 г

- Вода - 250 мл

- Сирене (за предпочитане чедър) – 50 г

- Яйце - 1 бр.

- Сол

- Прясно смлян черен пипер

- Зелен лук

Приготовление:

1. Първо нарежете лука на малки кубчета. Кашкавалът се настъргва на едро ренде. Нарежете бекона на ситно, след което го прехвърлете в тигана и го сложете на слаб огън. Пържете около 10 минути, докато мазнината се разтопи и беконът стане хрупкав. След това сложете бекона върху парче домакинска хартия и отцедете по-голямата част от мазнината от тигана, като оставите около 1 с.л. Запържете лука в същия тиган до светло златисто кафяво.

2. Изсипете овесените ядки, разбъркайте леко и оставете да се запържат малко, около 15-20 секунди. След това добавете вода, оставете да заври, намалете топлината и оставете да къкри, докато кашата се сгъсти, около 10 минути. Сол и черен пипер на вкус, добавете половината от запържения бекон и настърган кашкавал, разбъркайте отново.

3. Успоредно с това изпържете яйце или го сварете „в торбичка“. Готовата каша се слага в чиния, отгоре се поръсва с останалия бекон и сирене, отстрани се слага яйцето и се поръсва с наситнен зелен лук.

След такава закуска не само ще можете да разкриете всички престъпления на мъгливия Албион, но и ще ви останат сили за куп други неща, които сте планирали