0

Щ е го разделим ли на три? Това казва героинята на Сара Джесика Паркър в сериала "Просто ей така", продължение на сериала "Сексът и градът". 

Приятелките често си поръчват вкусни закуски и обеди и обсъждат мъжете. В първия епизод Кари, Миранда и Шарлот избират ястие за закуска в ресторант и то е Croque Madame. Този прочут сандвич не е американско ястие, а френско, но... с австралийски корен. Има дълга история и, ако е възможно, нека го наречем дядото на сандвичите. Croque Madame е продължение на Croque Monsieur, който за първи път се появява в менюто на парижко кафене през 1910 г. Още през 1919 г. той е споменат от Марсел Пруст в книгата „Под сянката на разцъфналите девойки“.

Що се отнася до кроке мадам, към сандвича е добавено яйце в памет на дамските бонета от онова време. А ето и как се приготвя дядото на сандвичите:

Продукти: 

Тост хляб - 4 филийки

яйца - 2 бр.

шунка - 150 г

твърдо сирене (кашкавал) - 150 г

масло - 40 г

дижонска горчица - 2 ч. л.

сол и черен пипер – на вкус

Приготвяне:

Запържете парчетата тост хляб в предварително загрят тиган без олио или с помощта на тостер.

Докато хлябът е горещ, намажете едната страна на филията с масло. Разстелете горчица върху намаслена повърхност и разпределете равномерно.

Настържете кашкавала, сложете върху горчицата и отгоре шунката. Поръсете отново с настърган кашкавал и покрийте всичко с второ парче хляб, намазано с масло. Повторете с втория сандвич.

Сега загрейте фурната. Поставете сандвичите в тава за печене и поставете във фурната за 5-7 минути на 200 градуса или поставете в сух тиган без масло.

В друг тиган загрейте олиото и счупете яйцата. Запържете от едната страна до пълна готовност на белтъка. По-добре е да направите това във форма, която ще попречи на яйцето да се разтече по тигана. Посолява се на вкус.

Извадете сандвичите от фурната и сложете изпърженото яйце отгоре. Сервирайте върху канапе от зелена салата. Добър апетит!