0

К уши Кумари Гупта Сингх Райзада – който произнесе цялото име на главната героиня в индийския сериал „Пътеки към щастието”, получава награда. Тя е порция мекици, известни още като пури – традиционна индийска закуска.

Сериалът е като учебник за сватбените и религиозните традиции на Индия, за структурата на живота и, разбира се, традиционната индийска храна. Затова се доверяваме на Куши, която е голяма почитателка на пурито. А това, както казахме, са нещо като мекици - пържени хрупкави плоски хлябове.

Необходими продукти:

  • пшенично брашно 150 г
  • вода 100 мл
  • олио за пържене 300 мл
  • растително масло 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното в купа, добавете сол и разбъркайте. Постепенно се добавя вода, като се разбърква едновременно, така че цялото брашно да се слепи. Намажете ръцете си с олио и омесете еластично хомогенно тесто. След това добавете една чаена лъжичка олио към тестото. Омесете отново тестото. Покрийте купата с влажна кърпа и оставете да почине за 30 минути.

Разделете тестото на 6 еднакви по големина топки и разточете или омесете с ръце на тънки блатове.

Налейте олиото в тиган и загрейте на ниска температура, достатъчна за пържене. Поставете пурито в загрятата мазнина.

Първоначално пурито ще потъне, но веднага ще се надигне, ще започне да цвърчи и да се надува. Необходимо е внимателно да се натисне с решетъчна лъжица за равномерно пържене.

Обърнете и изпържете другата страна до бледо златисто.

Изпържете всички пурита по този начин и ги поставете върху хартия, за да поеме излишната мазнина. Пурито трябва да се сервира горещо. Може да се поръси със захар, конфитюр, а може и да се намаже със сирене.